SNG Maribor, 16. 4. 2015

Gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča iz Varaždina s predstavo Gostija

Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Varaždina gostuje jutri, 17. aprila 2015, ob 20. uri v Stari dvorani SNG Maribor z avtorskim projektom Olje Lozice Gostija.
Foto: GODAR
Foto: GODAR
Foto: GODAR

Avtorski projekt ene najperspektivnejših mladih hrvaških avtoric in režiserk Olje Lozice je nastal v sodelovanju z ansamblom Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) Varaždin. V prostoru gostije, ki ga naseljujejo liki predstave, je ključnega pomena, da svatje zasijejo v vsej zunanji lepoti, pa četudi pri tem prekoračijo svoje (z)možnosti.

Na začetku so vsi zbrani modno dovršeni in dišeči, prepričani, da živijo v najboljšem od vseh možnih svetov, a ne traja dolgo, ko se na zabavi začnejo rušiti pravila primernega obnašanja in klecati meje dobrega okusa. Predstava, ki je zlepljena iz majhnih sekvenc, v katerih vseh deset nastopajočih igralcev dobi svojih »pet minut«, se iz statičnega dramskega nastopa transformira v fizični performans. Izjemna pozitivna energija se z odra vali v občinstvo, od koder se na duhovito inteligenten način razpira vse, kar se skriva pod dežnikom, imenovanim kapitalizem: površnost, politična (ne)korektnost, (ne)toleranca, absurd …

Povezani dogodki

SNG Maribor, 18. 11. 2011
Clugov Radio and Juliet v Kijevu
Drama SNG Maribor, 12. 5. 2010
Nagrada Nataši Matjašec Rošker