Gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča iz Varaždina s predstavo Gostija

Avtor: SNG Maribor

Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Varaždina gostuje jutri, 17. aprila 2015, ob 20. uri v Stari dvorani SNG Maribor z avtorskim projektom Olje Lozice Gostija.


Foto: GODAR

Avtorski projekt ene najperspektivnejših mladih hrvaških avtoric in režiserk Olje Lozice je nastal v sodelovanju z ansamblom Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) Varaždin. V prostoru gostije, ki ga naseljujejo liki predstave, je ključnega pomena, da svatje zasijejo v vsej zunanji lepoti, pa četudi pri tem prekoračijo svoje (z)možnosti.

Na začetku so vsi zbrani modno dovršeni in dišeči, prepričani, da živijo v najboljšem od vseh možnih svetov, a ne traja dolgo, ko se na zabavi začnejo rušiti pravila primernega obnašanja in klecati meje dobrega okusa. Predstava, ki je zlepljena iz majhnih sekvenc, v katerih vseh deset nastopajočih igralcev dobi svojih »pet minut«, se iz statičnega dramskega nastopa transformira v fizični performans. Izjemna pozitivna energija se z odra vali v občinstvo, od koder se na duhovito inteligenten način razpira vse, kar se skriva pod dežnikom, imenovanim kapitalizem: površnost, politična (ne)korektnost, (ne)toleranca, absurd …


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-hrvaskega-narodnega-gledalisca-iz-varazdina-s-predstavo-gostija