STA, 21. 6. 2012

Gledališče Senzorium avgusta v Mariboru s predstavo Med nama

Gledališče Senzorium, barcelonski Teater de los sentidos in partnerska gledališča po Evropi v sklopu projekta The Generosity Experience (Velikodušna izkušnja) pripravljajo senzorično in interaktivno predstavo za vse čute "Between Us" (Med nama). Predstava bo v petih evropskih mestih imela 16 ponovitev, med njimi v Mariboru med 6. in 8. avgustom.
:
:

foto Arhiv EPK

V igrivih interaktivnih prizorih slovenski del predstave Med nama ustvarja mostove med empatičnimi in entropičnimi silami v gledalcih. Obiskovalcu želi ponuditi izkušnjo, ki ga lahko transformira in ga spodbudi za vrednote, kot sta plemenitost in velikodušnost, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala soavtorica projekta in umetniška vodja gledališča Senzorium Barbara Pia Jenič.

Dveletni projekt "The Generosity Experience" je pridobil sredstva na Programu kultura 2007-2013. Koordinatorji projekta so kulturni center De Warande iz Belgije, ostali partnerji pa danska plesna skupina Carte Blanche, gledališče Theatre a l'envers iz Francije, Turnhout 2012 - flamska prestolnica kulture iz Belgije in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

V predstavi sodeluje 40 mladih iz Belgije, Danske, Francije in Slovenije. Ustvarjalci iz vsake države so pripravili en modul, ki jih bo julija v belgijskem Turnhout utemeljitelj senzoričnega gledališča Enriqueja Vargas združil v celoto.

Kot je še dejala Jeničeva, so slovenski ustvarjalci za izhodišče ustvarjanja vzeli spoznanje o krizi vrednost. "Spraševali smo se, kako se bodo mladi samouresničili, če ne vidijo smisla," je povedala Jeničeva.

Ambasadorji projekta so vrhunski športnik Filip Flisar ter pevki Nika in Eva Prusnik. Kot je dejala Nika Prusnik, se tudi sama zavzema za plemenitost in boljše medosebne odnose v času, ko se vsak briga le zase. Eva Prusnik je prepričana, da predstava spodbuja človekovo rast s pomočjo igre. Flisar pa dodaja, mu je projekt všeč, ker je drugačen.

Evropska turneja se bo začela 13. julija, v Mariboru pa bodo gostovali 6., 7. in 8. avgusta pod okriljem projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Kot so sporočili organizatorji, RTV Slovenija snema dokumentarni film o slovenskem procesu študija in predstave ter dogajanju na turneji.

Gledališče Senzorium izhaja iz mednarodne gledališke zasedbe Teatro de los sentidos iz Barcelone. V Sloveniji je pionir v raziskovanju senzorialnega jezika v gledališču in realizaciji gledaliških predstav, ki spodbujajo vse čute in vključujejo obiskovalca kot glavnega akterja v dogajanje.

Od ustanovitve leta 2001 so v Senzoriumu realizirali več kot 14 predstav s senzorialno poetiko.