STA, 11. 11. 2023

Gledališče Glej vabi na festival mladinskega avtorskega gledališča Mladost v jeseni

Gledališče Glej ta konec tedna vabi na festival mladinskega avtorskega gledališča Mladost v jeseni, v okviru katerega se bodo zvrstile tri premiere. V Plesnem teatru Ljubljana bodo na ogled radijska igra Vrt ter mladinski avtorski predstavi Kričoča pomlad in Si to, kar ješ. Na programu festivala so tudi pogovori z ustvarjalci.
:
:

Foto: Martin Kusyn

Vrt je mladinska avtorska radijska igra. Vrt. Kraj brez čudes. Kraj življenja. Kraj reda. Kraj blaginje. Kraj preživetja. Ali je to prostor za nas?, so o njej zapisali pri Gledališču Glej. Avtorji in nastopajoči v igri so Bente Van Huffelen, Pepe Valiku in Paulina Pia Rogač. Na sporedu je 11. 11. ob 17. uri.

Mladinska avtorska predstava Kričoča pomlad, ki je na sporedu danes ob 18.30, se osredinja na podnebno krizo. Navdihnili so jo napadi na umetniška dela za boj proti podnebni krizi. S pomočjo Botticellijeve Pomladi razvije večdimenzionalni diskurz o ogroženosti narave in kulture. Z izražanjem pomena pomladi in njene vrednosti za posameznika se sprašuje o vrednosti, ki jo kot družba pripisujemo dobrobiti narave. Poleg tega predstava poudarja, kako naša kultura z neupoštevanjem dobrobiti okolja ogroža vse, kar ji je dragoceno, so zapisali pri Gledališču Glej.

Avtorji in nastopajoči so Rosa Berman, Lučka Centa, Fleur Janssen, Viktoria Pejkova, Petja Rozman in David Zboril.

Mladinska avtorska predstava Si to, kar ješ je na sporedu v nedeljo ob 18.30. Predstava je omnibus uporov. Od najbolj banalnih do velikih in kritičnih v kontekstu časa nekdanje države Jugoslavije. Polna je tako upornikov, kot tistih, ki se ne upirajo. In tudi tistih, ki se upirajo toliko, da upor nima več smisla. Ali enostavnejše, kaže, da resnično si to, kar ješ - dobesedno in metaforično, so zapisali pri Gledališču Glej.

Avtorji in nastopajoči so Ajda Gramc, Anika Katušić Kocbek, Iza Lesjak, Zigi Omerzel, Laura Prajs, Eva Remi Reponj, Tia Rozman, Elis Seyto in Maruša Freya Voglar.

Festivalske premiere so nastale znotraj mednarodnih mladinskih projektov FuN! Future=Now! in Resistance!=Youth Festival of Modern European History.

S projektom Future = NOW! A Youth Manifesto (FuN!), ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Ustvarjalna Evropa, poskušajo skupaj z mlado generacijo zasnovati polje presečišč umetnosti in aktivizma o temah, ki so v središču njihove prihodnosti, njihovih skrbi. S pomočjo artivizma in uprizoritvenih umetniških praks želijo redefinirati forume 21. stoletja, vključiti občinstvo v posamične site-specific akcije in začeti razpravo s pomočjo participativnih praks.

Projekt FuN! vse skupaj poziva, da se resnično povežejo, ne le na lokalni in nacionalni ravni, ampak tudi transnacionalno in medsektorsko. Projekt se osredotoča na vprašanja spola, okoljske krize in socialne inkluzije.

Resistance! Youth festival of Modern European History je mednarodni projekt, ki povezuje mlade iz šestih držav: Češke, Italije, Francije, Nizozemske, Portugalske in Slovenije. V večini držav članic Evropske Unije je poučevanje zgodovine v sistemu formalnega izobraževanja pretežno osredotočeno na nacionalne, če ne celo patriotske zgodovinske pripovedi. Posledica tega pristopa je, da mladi nimajo dovolj znanja o širši, nadnacionalni in skupni evropski zgodovini.

Resistance želi spodbuditi skupno kulturo spominjanja, medsebojnega razumevanja in medkulturnega dialoga med mladimi iz šestih držav EU z obeleževanjem pomembnih zgodovinskih prelomnic in političnih sprememb v 20. Stoletju. Tema, na katero se osredotočajo mladi iz Slovenije, je razpad Jugoslavije.

Glej, Kričoča pomlad, Vrt, Si to kar ješ, Evropska unija, Mladost v jeseni