STA, 6. 12. 2023

Gledališča in kina tudi letos vabijo na silvestrske predstave

Večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji bodo tudi letos ponudile silvestrske predstave. Bogat silvestrski program se obeta v Cankarjevem domu, kjer so vstopnice za vse prireditve še na voljo. Ljubljanska in mariborska Opera na zadnji dan v letu ponujata balet Hrestač na glasbo Čajkovskega, vstopnic je nekaj le še za mariborsko predstavo.
:
:

Foto: Pixabay

Silvestrski večer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo v znamenju t. i. umetniškega cirkusa za vse generacije oz. veličastne produkcije Solus Amor režiserja in koreografa Bencea Vagija, ki združuje sodobni cirkus ter klasični balet in sodobni ples. Silvestrska predstava bo na sporedu ob 19.30. Pol ure pozneje bodo v Klubu CD zazvenela uglasbena ljubezenska pisma z vesoljskega potovanja v izvedbi Martina Martiana a.k.a. Martina Vogriča Dežmana.

V Cankarjevem domu bodo na zadnji dan v letu poskrbeli tudi za mlajše občinstvo. Otroke bo dopoldne v Kosovelovi dvorani s pravljično-pripovedovalskim nastopom animiral Boštjan Gorenc Pižama. Za mladino in odrasle pa bo bo popoldne ob 17. uri v Štihovi dvorani na sporedu glasbeni performans Tesla, pod katerega se kot avtor koncepta, glasbe in izvedbe podpisuje Janez Dovč. Uro pozneje bo v Linhartovi sledil še koncertni performans Čaralice: Pesmi zoper vse slabo, pod katerega se podpisuje vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković ZveN.

Ljubljanska operna hiša letos na zadnji dan v letu ponuja balet Hrestač - Božična zgodba na glasbo Čajkovskega. Vstopnice za vse predstave tega baleta v decembru so že pošle, so povedali v operni hiši. Balet Hrestač bodo kot silvestrsko predstavo ponudili tudi v mariborski operni hiši v Dvorani Ondine Otta Klasinc. Kot so povedali v SNG Maribor, so posamezne vstopnice za balet še na voljo.

V ljubljanski Drami bodo ponudili dve novi predstavi s premierama decembra. Ob 19. uri bodo na Velikem odru uprizorili Shakespearovo komedijo Kar hočete v režiji Janusza Kice. Nekaj vstopnic je še na voljo. V Mali Drami pa bo ob 20. uri na sporedu igra poljskega absurdista Slawomirja Mrožka Tango v režiji Luke Marcena, ki je že skoraj razprodana, so povedali v ljubljanski Drami. Kot so še spomnili, bo letošnji silvestrski večer zadnji v neprenovljeni stavbe Drame. Prihodnje silvestrovo bodo predstave že na Litostrojski, kamor se bodo preselili za dve sezoni.

Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega si bo mogoče ob 19.30 ogledati črno komedijo Yasmine Reza Bog masakra režiserja Diega de Bree. Za predstavo je še na voljo nekaj vstopnic, medtem ko so te že pošle za komedijo Ralfa Westhoffa Sosedje v režiji Tijane Zinajić, ki jo bodo uprizorili na Mali sceni. V Sititeatru bodo ob 20. uri ponudili monokomedijo Jere Ivanc in Žana Papiča Nikoli ni prepozno v režiji Luke Marcena, v kateri igra Mojca Fatur. Nekaj vstopnic je še na voljo.

V štajerski prestolnici bo SNG Maribor poleg Hrestača ponudil še komedijo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. Za predstavo ob 18. uri v Dvorani Frana Žižka je, kot so potrdili v gledališču, prostih še nekaj vstopnic. V celjskem gledališču bodo kot silvestrsko predstavo ponudili igro Mattea Spiazzija Paradiž. Za predstavo ob 19. uri so vstopnice, sodeč po podatkih spletne blagajne, še na voljo.

Na Gorenjskem bo mogoče silvestrski večer preživeti v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo ob 19. uri na sporedu črna komedija Wernerja Schwaba Predsednice v režiji Jureta Novaka. Vstopnice za predstavo so še na voljo, je mogoče razbrati s spletne blagajne gledališča. Tradicionalno silvestrsko predstavo z dvema terminoma pripravljajo tudi v Špas teatru. Za Večerjo bedakov Francisa Vebra, gledališko različico filma Butec na večerji v režiji Bojana Emeršiča je nekaj vstopnic na voljo še za oba termina - ob 18. uri in 20.30.

Na Primorskem bodo ljubitelji gledališča prišli na svoj račun v SNG Nova Gorica, kjer bodo na silvestrovo ponudili družinski muzikal Božična pesem po noveli Charlesa Dickensa v režiji Ivane Djilas. Za predstavo ob 19. uri je na voljo še precej vstopnic. V Avditoriju Portorož vabijo na ogled komedije režiserja Ranka Babića Jamska ženska z Rebeko Dremelj v glavni vlogi. Vstopnice za predstavo ob 19.30 so še naprodaj. V koprskem gledališču pa bodo ob 19. uri gostili silvestrski koncert Obalnega komornega orkestra. Vstopnice so še.

Zadnji dan v letu bo mogoče preživeti tudi v nekaterih kinodvoranah. V Kosovelovi dvorani CD si bo mogoče ob 20. uri ogledati francoski film Daaaaaali!, ki ga podpisuje režiser Quentin Dupieux z zgodbo o mladi novinarki Judith, ki jo čaka intervju s slovitim umetnikom Salvadorjem Dalijem. Film je izbranec 34. Liffa, so zapisali v CD.

V Kinodvoru bo predvidoma ob 17.30 na sporedu silvestrska predpremiera japonskega filma Popolni dnevi v režiji Wima Wendersa, ki ji bo ob 21. uri sledila še silvestrska predpremiera filma Yorgosa Lanthimosa Nesrečna bitja. Film je prejel zlatega leva za najboljši film na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah. Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, za katere bodo ob 15. uri predpremierno zavrteli danski animirani film Roza in Kamena škratinja v režiji Karle Nor Holmbäck. Za vse projekcije so vstopnice še naprodaj. V Slovenski kinoteki bodo na zadnji dan v letu predvajali črno-beli ameriški film z leta 1941 Lady Eve režiserja Prestona Sturgesa. Vstopnic je še veliko.

V Cineplexxu posebnih silvestrskih projekcij ne načrtujejo, a obenem pojasnjujejo, da so odprti vse dni v letu. Tako bodo tudi na zadnji dan v letu po vseh kinodvoranah ponudili projekcije filmov, ki bodo na rednem sporedu tistega tedna.

SNG Opera in balet Ljubljana, Špas teater, SNG Drama Ljubljana, Avditorij Portorož, MGL, SNG Nova Gorica, GK, PGK, SNG Maribor, CD