STA, 22. 3. 2022

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo Viliju Ravnjaku

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme dramaturg, režiser in pisatelj Vili Ravnjak. Dobitniki Glazerjevih listin pa so konservatorka Alenka Zupan, pisatelj Boris Kolar in gledališka igralka Mateja Pucko, je danes sporočil pristojni občinski odbor.
:
:
Vili Ravnjak, Foto: Arhiv SNG Maribor
Mateja Pucko/Foto: Damjan Švarc

Nagrado in listine bodo dobitnikom podelili na prireditvi, ki bo 1. aprila v Minoritski cerkvi.

"Še posebej v današnjem času se mi zdi, da moramo zelo ceniti tiste posameznike, ki znajo iz hoje narediti ples, iz tona simfonijo, iz črte sliko. To so namreč tisti ljudje, ki naše vsakdanje, dostikrat zelo banalno življenje, plemenitijo oziroma iz tega verizma, da ne rečem grobosti, vendarle naredijo kolikor toliko smiselno življenje," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik občinskega odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Miran Štuhec.

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki predstavlja najvišje občinsko priznanje na področju kulture, prejme nekdanji dolgoletni vodja Drame Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Vili Ravnjak. Ob velikem številu uspešnih dramaturgij in uspešnem vodenju gledališke hiše je občinski odbor za podelitev Glazerjevih nagrad opozoril še na njegovo "pripravljanje gledališko-estetskega prostora za uspešno realizacijo svetovno znanega režiserja Tomaža Pandurja in nagrajenčevo sistematično povezovanje gledališča z globokimi duhovnimi premisleki".

"Nagrajenec je duhovno in estetsko temeljito zaznamoval repertoar mariborskega gledališča, ob tem pa s svojim bogatim knjižnim opusom presegel njegove meje ter ustvaril odprt stik z mnogimi aktualnimi temami časa," je zapisal v utemeljitvi.

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke na področju kulture v krajšem časovnem obdobju.

Umetnostna zgodovinarka in konservatorska svetnica Alenka Zupan jo prejme za konservatorski opus zadnjih dveh let, s poudarkom na prenovi Sodnega stolpa. "Revitalizacija Sodnega stolpa z minoritskim in žičkim kompleksom zaključuje najstarejši del srednjeveškega Maribora, kjer se je v zadnjih letih tudi po zaslugi konservatorske svetnice Alenke Zupan vzpostavil nov, zelo privlačen kulturno-urbanistični ambient mesta," piše v utemeljitvi.

Pisatelj Boris Kolar prejme Glazerjevo listino za pripovedni deli Trinajst (2020) in Potopimo Islandijo (2021). "Pripovedna proza Borisa Kolarja prepriča tudi zato, ker avtor v času, ko ekonomska logika in kapital obvladujeta javno ter zasebno sfero, empatično usmerja k čutenju narave in prek nje človeka samega," je izpostavil odbor.

Članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor Mateja Pucko prejme Glazerjevo listino za vlogi Mae v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa in Joži v Pipanovi dramatizaciji Jančarjevega romana To noč sem jo videl. "Z nenadkriljivo močjo obrazne in telesne izraznosti je oblikovala Mae kot neagresiven kontrapunkt Maggie. Igralkino oblikovanje vloge je z dramaturškega stališča vplivalo na razmerja ključnih sil drame in mariborski izvedbi dalo pomembne vsebinske poudarke. Senzibilno kreacijo, ta je znotraj konvencionalnega pristopa našla nove evokacije, s tem pa temeljito izpostavila vlogo, je Mateja Pucko ustvarila še predstavi To noč sem jo videl," je zapisal odbor.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Občina jih podeljuje od leta 1987.

Vili Ravnjak, Glazerjeva nagrada, Mateja Pucko, Glazerjeva nagrada za življenjsko delo