Gibanica, 27. 4. 2012

Gibanica na turneji 2012 se je zaključila!

V sredo, 25. aprila, se je v Novi Gorici zaključila prva Gibanica na turneji, ki se je letos predstavila v štirih mestih - Novem mestu, Kopru, Kranju in prejšnji teden še v Novi Gorici.

Rdeči čeveljčki / foto Nada Žgank

Gibanica na turneji je bil pilotski projekt vzpostavitve mrežnega festivala in z njim mreže organizacij in umetnikov, ki bi podpirala kroženje sodobnoplesnih umetniških del po Sloveniji. Štirje festivali Gibanice na turneji so predstavili 12 predstav, med njimi predstave iz nabora lanskoletne Gibanice, sodobnoplesne platforme 2011 ter predstave lokalne produkcije, pa en performans, otvoritev dveh izjemnih plesnih razstav, projekcijo treh plesnih filmov, dva zanimiva tematska javna posveta, dva pogovora z umetniki, tri plesne delavnice za pedagoge in mlade plesalce, štiri praktične delavnice o zgodovini sodobnega plesa in kulturni produkciji, štiri individualna svetovanja nevladnim organizacijam in veliko plesnega druženja.

Vendar so bili štirje festivali Gibanice na turneji mnogo več kot predstavitev plesnih predstav, pogovorov in izobraževanj. Najpomembnejši je bil prav skriti socialni moment, ko stvari postanejo osebne in vpetost v umetniško prakso sodobnega plesa dobi druge razsežnosti. V vsakem od štirih mest se je skozi povezovanje lokalnih plesalcev in gostujočih umetnikov, lokalne publike in mladih plesnih upov, stkala zanimiva in močna vez z obljubo prihodnjih sodelovanj. Rodile so se ideje za prihodnje umetniške in tudi produkcijske ter izobraževalne projekte, srečale so se različne generacije plesalcev in izmenjale svoje zgodbe ter izkušnje, spoznali so se umetniki in organizatorji, ki v domačem okolju delujejo, pa se morda prej niso dobro poznali, in si odprli vrata za sodelovanje ... Debata o sodelovanju med gospodarstvom in kulturo in debata o vključevanju oseb s posebnimi potrebami v polje sodobnega plesa sta odprli intrigantna vprašanja, na katera so nekaj odgovorov v premislek podali sodelujoči na pogovorih, druge pa bomo iskali sami v našem bodočem delovanju. Lokalna publika je predstave sprejela z navdušenjem, izjemen uspeh pa so doživele plesne in praktične delavnice, ki so se jih z velikim veseljem udeleževali pedagogi in mladi plesalci, posebno navdušenje udeležencev sta požela mentorja koreograf in plesalec Gregor Luštek ter Vera Rebl, idejna vodja programa Danceability iz Dunaja.

Jeseni, v drugi polovici septembra, pa pripravljamo zaključni dogodek Gibanice na turneji in Mreže sodobnega plesa v Ljubljani, kjer bomo predstavili ugotovitve in ideje, ki so se porodile na letošnjih štirih festivalih Gibanice na turneji, rezultate raziskave o razvoju občinstev, ki jo izvaja Mreža sodobnega plesa (www.sodobniples.si), ideje o razvoju in prihodnosti Gibanice ter dve plesni predstavi, ki nastajata v partnerskih mestih Mreže sodobnega plesa in Gibanice.

Gibanica

Povezani dogodki