STA, 28. 8. 2019

Front@ sodobnega plesa bo do sobote razgibala Mursko Soboto

Mursko Soboto bo od danes do sobote razgibal 14. festival sodobnega plesa Front@. Pripravila sta ga Zavod Flota in umetniški vodja Matjaž Farič. Na 25 dogodkih se bodo predstavili umetniki iz Avstrije, Madžarske, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Italije, Izraela in Slovenije. Odprla ga bo avstrijska skupina Liquid Loft.
:
:

Po napovedih organizatorjev bo letošnja izdaja stremela k odprtosti umetnosti, mesta in ljudi. Značilnost letošnjega programa je predvsem soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom, zato bodo skoraj vsi dogodki na prostem. V programu je manj spektakelskega, a več soočenj, brez scenografskih posegov, in dialoga z lokalnim okoljem.

Festival bo potekal na ulicah, cestah in drugih javnih površinah ter vsak dan preverjal utrip srečanja med umetnostjo in mestom. "Murska Sobota bo postala oder, vir navdiha in prostor nepredvidljivih situacij, sodobni ples pa bo postal njen akter in prinašalec unikatnih koreografskih vsebin v lokalno okolje," so zapisali v Zavodu Flota.

Tokrat je bil velik del programa izbran na odprtem mednarodnem pozivu ustvarjalcem, da umestijo svoja dela v arhitekturo mesta, ki se, tako kot vsi manjši kraji, sooča z izpraznjenem mestnega središča. Prazni javni prostori, ki jih bo naselilo sedem izbranih plesnih del pod skupnim naslovom Odprto mesto, že sami po sebi delujejo kot kulisa in so idealna prizorišča soočenja nespremenljivega - arhitekture in dinamičnega - telesa.

Za odprtje festivala bo avstrijska skupina Liquid Loft izvedla predstavo Tuji jeziki (Foreign Tongues), ki poleg številnih dialektov z različnih koncev sveta posebej za to priložnost vključuje tudi prekmurski jezik.

Poleg plesnih predstav, pogovorov z umetniki in tradicionalne predstavitve mladih plesalcev - Opus 1 pa letošnji program prinaša tudi štiri nagrajene plesne filme, med katerimi v Floti izpostavljajo plesno grozljivko Vrhunec (Climax) Gasparja Noeja in filmsko prepletanje znanosti in plesa Simetrija (Simmetry) Rubena van Leera, ki je bil posnet v hadronskem trkalniku v švicarskem Cernu.

Videti bo mogoče tudi dve slovenski predstavi - Razgaljeno Rosane Hribar in eklektičen spoj različnih odrskih praks v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi v izvedbi Lutkovnega gledališča iz Ljubljane, ki bo hkrati tudi zadnje dejanje letošnjega festivala.

Front@