STA, 25. 11. 2021

Filmske nedelje v Lutkovnem korak k obnovitvi nekomercialnega filmskega programa v Mariboru

Filmske nedelje v Lutkovnem so po navedbah organizatorjev prvi korak k vnovični vzpostavitvi rednega nekomercialnega filmskega programa v Mariboru, ki je eno redkih slovenskih mest brez mestnega kina. Potekale bodo v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) z začetkom konec tega tedna, ko bo na ogled izbor slovenskih kratkih filmov.
:
:

Foto: Pixabay

Odkar se je pred petimi leti zaprl kino Udarnik, je Maribor brez mestnega kina. Občina je letos storila korak naprej in nabavila digitalni projektor, ki je zdaj nameščen v LGM.

Konzorcij Film in Maribor je ob podpori občine pripravil program in tako konec tega tedna zaganjajo Filmske nedelje v Lutkovnem. "To je prvi korak k ponovnemu zagonu rednega art kina v Mariboru, ki ga zdaj nismo imeli nekaj let," je povedal predstavnik konzorcija Žiga Brdnik.

V konzorcij so združene nevladne organizacije s področja filma, in sicer Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory ter društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra.

Zaenkrat imajo načrtovane projekcije do 19. decembra. "Dogovarjamo se, da bi program tekel naprej še od januarja do aprila. Upamo, da bi ga lahko izvajali tudi od oktobra do decembra prihodnje leto," je še povedal Brdnik.

Pojasnil je, da je konzorcij Film in Maribor, katerega člani so tudi nekateri nekdanji člani ekipe Udarnika, nastal prav z namenom, da se v mestu znova vzpostavi kino s kakovostno nekomercialno filmsko produkcijo. "To ni samo art kino, ampak so tudi program za otroke, animirani filmi, dokumentarni filmi, kratki filmi. Hočemo pokazati celoten spekter filmske umetnosti in pripeljati v Maribor filme, ki jih drugače tu ne bi mogli gledati," je dejal.

V lutkovnem gledališču, a v zunanjem avditoriju, sicer že nekaj poletij poteka Letni kino Minoriti s podobnim programom. Ta je pri občinstvu zelo priljubljen, zato računajo, da bo takšen odziv tudi na Filmske nedelje v Lutkovnem.

Za začetek to nedeljo ob 19. uri napovedujejo "praznik izjemno uspešnega kratkega slovenskega filma", saj bodo prikazali nagrajence letošnje edicije Festivala slovenskega filma (FSF) v Portorožu. To so filmi Sestre Kukle, Steakhouse Špele Čadež, Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard, Kazenski strel Roka Bička, (Ne)vidni Anžeta Grčarja in Vdor Matevža Jermana in Nika Novaka.

"Kratkemu filmu na ta način izkazujemo spoštovanje in enakovreden položaj s srednjemetražnimi in celovečernimi filmi," je dejala vodja festivala Dokudoc pri Društvu Mitra Maja Malus Azhdari.

Teden dni kasneje bo mariborska premiera filma Oče, ki je prejel dva oskarja, med drugim za glavno moško vlogo Anthonyja Hopkinsa. Naslednjo nedeljo je na programu dokumentarec Delo na zahtevo o spletnih platformah, 19. decembra pa animirana filma Kriptozoo in Lihožerci.

"Vesel sem, da bodo te vsebine, ki so v mestu doslej manjkale, našle svoj prostor v novo nastajajočem kulturnem centru na Lentu," je povedal župan Saša Arsenovič.

Območje, kjer se nahaja LGM, namreč z obnovitvijo Minoritske cerkve, Sodnega stolpa in kmalu tudi Vojašniškega trga in uličnih prehodov do tržnice, preostalega Lenta in Glavnega trga po besedah župana postaja novo kulturno središče mesta z raznovrstno ponudbo. Mesto za filmske programe se sicer napoveduje tudi v delu načrtovanega Centra Rotovž, ki naj bi ga začeli kmalu graditi.

LGMB