STA, 6. 7. 2010

Festival v Avignonu v 64. izdaji

Festival v Avignonu, veliko evropsko stičišče sodobne odrske umetnosti, se bo v 64. izdaji v sredo začelo v glasbenem in novatorskem duhu, ki mu ga dajeta "umetniška družabnika", švicarski režiser Christoph Marthaler in francoski pisatelj Olivier Cadiot.

 

Papeško mesto na jugu Francije bo od 7. do 27. julija mesto - teater s 36 predstavami.

Med 36 velikimi spektakli v glavnem "In" programu jih bo kakšnih dvajset, ki jih bodo izvedli premierno oziroma so jih krstili nedavno, ob proračunu v višini 11 milijonov evrov. Čeprav so pokrovitelji, državni in lokalni, prispevke povečali za dva odstotka, so festival, na katerem so lani prodali približno 125.000 vstopnic, morali sestaviti s klestenjem sporeda.

"V prodajo smo dali 10.000 vstopnic manj kot lani, vendar bomo obdržali visoko umetniško kakovost," je povedala Hortense Archambault, ki festival vodi skupaj z Vincentom Baudrillerjem.

Od 8. do 31. julija bo v Avignonu še "Off" program, v katerem bo brez posebnega umetniškega vodstva nastopila še množica artistov. V tem delu festivala krize ni tako močno občutiti, saj na 1100 dogodkih pričakujejo udeležbo skoraj 900 umetniških skupin, ki se bodo predstavile na 123 prizoriščih.

"Umetniška družabnika" sta se letos odločila razviti enkratno glasbeno pisavo. Christoph Marthaler bo festival odprl na emblematičnem prizorišču, na dvorišču Papeške palače, z izvedbo svoje skladbe Papperlapapp (Blablabla). Pisatelj Olivier Cadiot bo oživel dve svoji besedili - "Un nid pour quoi faire" in "Un mage en ete", s sodelavcem na sceni Ludovicom Lagardom.

Občinstvo bo lahko prisluhnilo tudi glasbi dveh umetnikov, skladatelja Pascala Dusapina in rockerja Rodolpha Burgerja, 14. julija pred Papeško palačo. V plesnem programu bo belgijska koreografka Anne Teresa De Keersmaeker oživila srednjeveško "Ars subtilior", porojeno v Avignonu.

Ta Bruseljčanka bo ena glavnih predstavnic sodobnega plesa, ki bo sicer močno zastopan, saj bodo sodelovali še francosko-srbski koreograf Josef Nadj, Flamec Alain Platel, Cindy van Acker iz Ženeve, Pierre Rigal iz Toulousa in Faustin Linyekula iz Konga. Tam bo seveda tudi direktor središča Centre choregraphique national de Rennes Boris Charmatz, ki bo prišel z dvema predstavama, prihodnje leto pa bo v Avignonu v vlogi "umetniškega družabnika".

Druga uprizoritev na dvorišču Papeške palače bo Rihard II. Williama Shakespeara v novi režiji Jean-Baptista Sastra. Denis Podalydes, velik francoski gledališki igralec, bo nastopil v naslovni vlogi kralja, ki ga je v večni spomin zapisal ustanovitelj festivala Jean Vilar na prvi izdaji Avignona, leta 1947.

Avignon bo vrgel pogled tudi proti srednji in vzhodni Evropi - s predstavo Flamca Guyja Cassiera, ki je postavil Človeka brez posebnosti Roberta Musila, z Baalom Bertolta Brechta s Clotilde Hesme v glavni vlogi ter s komedijo Delirij v dvoje Eugena Ionesca v režiji Christopha Feutriera, z igralko Valerie Dreville.

Festival bo, kot vedno, kraj za prenovo gledališke pisave, ki naj bi jo prinesla imena, kot so Gisele Vienne, Philippe Quesne, Jean Lambert-Wild in drugi. Nastopili bodo igralci, ki jih ni moč spraviti v nobeno kategorijo, na primer Španka Angelica Liddell, Julie Andree T iz Quebeca in Švicar Massimo Furlan.

Avignon