STA, 30. 11. 2010

Festival Performa širi uprizoritvene prostore

Z video instalacijo Kljubovati blatu južnoafriškega umetnika Johana Thoma se je včeraj v Mariboru pričel 15. mednarodni festival sodobnih performativnih praks Performa, ki želi letos na novo profilirati svoj položaj na slovenski festivalski sceni. Do 3. decembra bo festival na številnih prizoriščih ponudil domače in tuje performanse.
:
:

 

Po besedah direktorice MKC Maribor Nine Arsenovič je bil vrsto let edini takšen festival na tem koncu Slovenije, iz njega pa so postopno zrasli številni drugi festivali. Organizatorji si želijo, da se Performa letos na novo artikulira in profilira svoj položaj na slovenski festivalski sceni ter do leta 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture (EPK), utrdi svoje mesto na kulturnem prizorišču.

Festival se bo letos z odra vrnil na ulico, v galerije, neinstitucionalne prostore ter bo med drugim obsegal tudi performanse in umetniške akcije s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti.

Od tujih umetnikov bosta v Maribor prišla Južnoafričan Johan Thom, ki bo imel danes v Galeriji Media Nox video instalacijo Kljubovati blatu, ter Francozinja Celine Larrere, ki bo zaključila festival s performansom Papalačinke. Dokončno bo festival zaprl vrata s koncertom nemško-ruske zasedbe Nastja & die Orloves.

Na festivalu bo v ospredju sicer še vedno domača produkcija. Na programu sta projekta Zorana Srdića Janežiča Performans kit in Izrezani kos, performativna instalacija Janje Rakuš Klikni moje rane in literarno glasbeni dogodek Gluhi cirkus brez posluha v izvedbi ekipe Soma Arsen. Prav tako bodo predvajali videe Marka Urbanka Sanjam, torej sem, Marine Gržinić in Aine Šmid Čista svoboda, Boruta Bučinela Kačje oči in Petre Kolmančič Plast za plastjo.

Festival Performa, ki ga organizira Mladinski kulturni center (MKC) Maribor, je nastal leta 1996. Do leta 1999 je potekal pod imenom (Multi)kulturni teden, leta 2000 pa se je v skladu s sodobnimi trendi in spremembami na področju sodobnih umetnosti preimenoval.