STA, 15. 11. 2019

Festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita bo ožaril prestolnico

Jesenski festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita 2019 bo danes in v soboto s stotinami plamenov in lučk razsvetlil Severni mestni park ob Železni cesti v Ljubljani. Park se bo med 17. in 21. uro spremenil v prostor druženja, ki ga bodo popestrile umetniške intervencije udeležencev mladinske izmenjave Tabor Ane Plamenite.

Udeleženci tabora so tudi soustvarili podobo festivala, navdih pa so iskali v tematiki Ogenj v meni, so organizatorji zapisali na spletni strani festivala.

Tabor Ane Plamenite je projekt mednarodne mladinske izmenjave umetniških in mladinskih organizacij iz Slovenije, Italije, Avstrije in Belgije. Prek uličnega gledališča in umetniške inštalacije v javnem prostoru mlade z različnimi sposobnostmi, potrebami in interesi spodbujajo k ustvarjalnemu druženju v javnem prostoru.

Na praktičnih delavnicah je svojo ustvarjalnost razvijalo 16 udeležencev, starih od 18 do 28 let. Učili so se graditi ognjene inštalacije, delati z ognjem, pripovedovati zgodbe skozi ognjene pokrajine ter razvijati umetniški karakter in prek njega vzpostaviti stik z občinstvom.

Nekateri udeleženci bodo pridobljeno znanje in izkušnje uporabili pri razvoju lastnih umetniških projektov ali pri iskanju zaposlitve na področju umetniškega ustvarjanja, so prepričani organizatorji.

Podobo letošnje Ane Plamenite so pomagali oblikovati tudi učenci ljubljanske Osnovne šole Savsko naselje, s katero sodelujejo v okviru projekta Kultura po meri.

Festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita je jesenska izdaja festivalov Gledališča Ane Monro. Zimski del festivala Ana Mraz bo tudi letos z umetniškim programom svetovnega uličnega gledališča med božičem in novim letom na ljubljanski Špici popestril praznično vzdušje v prestolnici.

Festival Ana Mraz v okviru drugih dogodkov in pod drugim imenom sicer že nekaj let gostuje tudi v drugih slovenskih mestih kot Ana Mrzla v Mariboru in Ana Snežna v Radovljici.

Gledališče Ane Monro pripravlja tudi mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki dogajanje na ulicah več slovenskih mest obogati v poletnih mesecih.

Ana Monro, Ana Plamenita