STA, 1. 9. 2022

Festival Ljubljana napovedal zadnje dogodke pred iztekom jubilejne sezone

Mednarodni poletni festival v Ljubljani se v 70. izdaji približuje h koncu, po uradnem zaključku 8. septembra, ko bodo nastopili Dunajski filharmoniki, pa se bo program nadaljeval s še nekaterimi dogodki. Prihajajoče prireditve je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek predstavil na novinarski konferenci.
:
:

Foto: Pixabay

V Cankarjevem domu bo nocoj ponovno gostoval Londonski kraljevi filharmonični orkester, ki ga bo vodil ruski dirigent Vasilij Petrenko. Kot solista bosta nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek in ukrajinski violist Maksim Risanov. Prvi je z dirigentom že sodeloval, ne pa tudi z violinistko, letošnjo dobitnico nagrade Prešernovega sklada. Izvedla bosta Koncertantno simfonijo za violino, violo in orkester v Es-duru, ki je po besedah Trotovškove nekoliko posebna skladba v Mozartovem opusu, saj je bližje kot simfoniji koncertu, v katerem sta si solista enakovredna.

V petek bo v Križankah že 31. v okviru Ljubljana Festivala nastopil prekmurski folk rocker Vlado Kreslin. Koncert je že nekaj tednov razprodan, Kreslin pa bo v Ljubljano pripeljal svoji običajni zasedbi - Male bogove in "kar je ostalo od Beltinške bande". Z njimi ne bo njegovega očeta, na oder pa bo povabil tudi tri gostje, glasbenice iz Maribora in Ukrajine. Igrali bodo "nekaj novega in nekaj starega", a "nikoli ne ve točno, kaj vse se bo zgodilo", je povedal pred koncertom.

V ponedeljek in torek bo na odru Križank mogoče slišati izvirno simfonično delo skupine Laibach, nastalo po romanu Alamut Vladimirja Bartola. Zgodbo iz Perzije v 11. stoletju so v glasbo prelili v sodelovanju z iranskimi skladatelji in sodelavci. Kompozicijo so napisali Luka Jamnik, Idin Samimi Mofakham in Nima A. Rowshan, izvedli pa jo bodo Simfonični orkester RTV Slovenija z iranskim dirigentom Navidom Goharijem, teheranska vokalna skupina Human-Voice Ensemble, vokalna skupina Gallina ter okrepljen ženski harmonikarski orkester AccordiOna.

V sredo, 7. septembra, bo 70-letnico delovanja z jubilejnim gala koncertom v Križankah obeležil Slovenski oktet. Koncert je del abonmaja, ki so ga pevci zasnovali letos v sodelovanju s festivalom. Na njem bodo po besedah umetniškega vodje Jožeta Vidica izvedli najlepše skladbe iz zakladnice slovenske ljudske in umetne glasbe, veliko teh je oktet je v svojem dolgoletnem delovanju ponesel tudi v tujino. Med avtorji, ki jih bodo izvajali, bodo Andrej Misson, Ambrož Čopi in Lojze Lebič.

Ljubljana festival se bo uradno sklenil večer kasneje v Cankarjevem domu, kjer bo Dunajske filharmonike vodil finski dirigent Esa-Pekka Salonen. Občinstvu bodo predstavili glasbo Mauricea Ravela in Jeana Sibeliusa, solist v Ravelovem klavirskem koncertu bo častni član Dunajskih filharmonikov Rudolf Buchbinder.

V Križevniški cerkvi bodo 6. septembra odprli razstavo v spomin kiparju Tonetu Demšarju ob 25-letnici smrti, po uradnem zaključku pa bo 12. septembra v Križankah na sporedu prva tamburaška opera na svetu V objemu Lahinje. Na libreto Janeza Doltarja je glasbo napisal Gregor Gregorc, ki je povedal, da temelji na belokranjskem izročilu - zgodbi o prepovedani ljubezni iz 17. stoletja. V režiji Eve Hribernik, na sceni Andreja Stražišarja in v kostumih Bojane Cvejić Zagorc jo bodo izvedli Tamburaški orkester Dobreč z dodanimi instrumenti, Folklorno društvo Kres in pevski solisti. Delo so že predstavili v Semiču in Novem mestu.

Brlek je napovedal tudi ponovitev predstave Vsi ptice Wajdija Mouawada v režiji Ivice Buljana, ki jo bodo 26. septembra izvedli na odru Križank, za prihodnje leto pa na Festivalu Ljubljana načrtujejo prvo mednarodno klavirsko tekmovanje za mlade pianiste. Doslej se je po njegovih besedah prijavilo okrog 70 kandidatov, žiriji bo predsedovala Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Festival Ljubljana