STA, 20. 4. 2012

Festival Gibanica se seli še v Novo Gorico

Festival Gibanica bo med 23. in 25. aprilom gostoval tudi v Novi Gorici. Na Goriško bo festival poskušal pripeljati utrinke sodobne plesne umetnosti iz drugih slovenskih krajev ter jih povezati s kakovostno novogoriško plesno ponudbo, je na včerajšnji novinarski konferenci dejal umetniški vodja festivala Goran Bogdanovski.

Rdeči čeveljčki / foto Arhiv Gibanica

Nova Gorica je zadnji slovenski kraj, ki ga bo obiskal festival Gibanica na turneji; doslej so se dogodki zvrstili že v Novem mestu, Kopru in Kranju. Za festival v več slovenskih krajih so se organizatorji - Društvo za sodobni ples Slovenije in Mreža sodobnega plesa - odločili, ker menijo, da Slovenci poznajo sodobni ples veliko slabše kot ostale umetniške prakse. Zato so želeli različnim občinstvom po Sloveniji ponuditi vidik umetnosti, ki ga doslej niso bili vajeni.

Na Goriškem so se povezali s SNG Nova Gorica, kjer bodo izvedli vse večje predstave, ter novogoriško umetniško gimnazijo. Z lokalno plesno sceno bodo po besedah Bogdanovskega novogoriški publiki predstavili odmevno domačo predstavo koreografke Katje Bucik Rdeči čeveljčki, v kateri poleg profesionalnih in ljubiteljskih plesalcev nastopajo tudi gojenci Centra za usposabljanje invalidne mladine iz Vipave.

V ponedeljek, 23. aprila se bosta Novogoričanom predstavila Gregor Luštek in Rosana Hribar v predstavi Duet 012, sreda pa bo v znamenju dveh krajših plesnih produkcij - Daše Grgić in skupine En-Knap Group.

Festivalski večeri bodo ponudili tudi filmske predstave. Festival bodo spremljale tudi različne delavnice, individualno svetovanje za nevladne organizacije ter javni posvet o vključevanju ljudi s posebnimi potrebami v sodobni ples.

"Gibanica je v prestolnici Slovenije že uveljavljena festivalska dejavnost, želimo pa si, da ne bi obisk Nove Gorice ostal le enkraten poskus, pač pa da bi se na Goriškem srečevali ob vseh naslednjih festivalih," je dejala umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej. Na novinarski konferenci so izrazili tudi željo po čezmejnem sodelovanju, saj je ples ena tistih kulturnih zvrsti, kjer ni potrebno znanje tujih jezikov, saj sodobni ples govori univerzalni jezik, ki je razumljiv vsem.

Gibanica