SLOGI, 3. 2. 2015

Februarja v Slovenskem gledališkem inštitutu

V mesecu februarju Slovenski gledališki inštitut pripravlja srečanje s prejemniki Borštnikovega prstana, pogovor z režiserko Ivano Djilas, gostovanje avtorskega projekta A štekaššš?, ogled stalne razstave ter gledališki delavnici.
:
:

Barbare Kapelj Osredkar in Damir Avdić: A štekaššš? / Foto Damjan Osredkar

Dvorana Slovenskega gledališkega inštituta bo ta mesec kar dvakrat gostila prejemnike Borštnikovega prstana. Prvo srečanje in pogovor bo v četrtek, 5. februarja, ko bosta gosta Milena Zupančič in Radko Polič - Rac. Sledilo bo srečanje z Mirando Caharija in Aleksandrom Krošlom v torek, 17. februarja. Oba pogovora bosta potekala ob 18. uri in ju bo vodila Ana Perne.

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan na temo gledališča v najširšem pomenu, pa bo v torek, 24. februarja, ob 18. uri potekal pogovor z režiserko Ivano Djilas.

SLOGI odpira vrata tudi avtorskim projektom, zato bodo v petek, 6. februarja, gostili partnerski avtorski projekt Barbare Kapelj Osredkar in Damirja Avdića z naslovom A štekaššš?. Projekt, ki temelji na izkušnji umetnika migranta in odpira vprašanja in diskusije migrantov, je zasnovan kot spoved drug drugemu, kako živimo, da bi preživeli. Je tudi odkrivanje svojstvenega pogleda dveh umetnikov na naravo sodobnega performativnega in umetniškega ustvarjanja, sodelovanja, znotraj sodobne slovenske scene. Kaj so temeljna preizpraševanja umetnikov znotraj umetniških procesov, ki so vezana pogosto na samega umetnika, na njegovo integriteto in kako je, če sploh je, zato odprt širši umetniški prostor? Vstop na dogodek je prost, prostovoljni prispevki na dogodku bodo v celoti namenjeni podpori ustvarjalcema.

Dejavnost Inštituta so tudi raznolike delavnice: ta mesec so pripravili gledališko delavnico za otroke in družine ter veččutno delavnico za senzorno ovirane osebe. Prva, z naslovom Obleka naredi človeka, bo potekala v soboto, 14. februarja. Vezana je na pustni čas, otroci pa se bodo na njej seznanili s sporočilnostjo kostumov v gledališču. Drugo delavnico so pripravili v luči bližajočega Škofjeloškega pasijona, ki bo v prihodnjem mesecu po šestih letih ponovno zaživel na ulicah Škofje Loke. Da bi pomen, vsebino in podobo tega edinstvenega kulturnega dogodka približali tudi senzorno oviranim osebam, je Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Pasijonsko pisarno pripravil veččutno delavnico, ki bo potekala v ponedeljek, 23. febuarja. Med drugim bodo udeležencem predstavili taktilno maketo Škofjeloškega pasijona.

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja, pa ne zamudite še brezplačnega ogleda stalne razstave HOJA za GLEDalIŠČEM. Od  jezuitov do Cankarja, ki slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16