STA, 8. 5. 2012

Fabre v Mariboru o moči umetnosti in lepote

Belgijski multimedijski umetnik Jan Fabre, ki trenutno gostuje v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK), verjame, da lahko umetnost preživi človeka. "Verjamem v moč lepote. Lepota bo zmeraj zmagala. Nekaj, kar je avtentično, resnično, bo preživelo," je dejal na včerajšnjem javnem pogovoru v okviru projekta Dvanajst.
:
:

Jan Fabre / foto Nada Žgank

Fabre velja za enega najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev, saj že skoraj 30 let deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik. V Umetnostni galeriji Maribor so na ogled njegovi performansi in portreti, vrhunec njegovega tokratnega gostovanja v Sloveniji pa bo sredina premiera njegove predstave Droge so me obdržale pri življenju.

Že od začetkov svojega ustvarjanja izpostavlja vlogo telesa, raziskuje njegove meje, nastopajoče privede do fizične in psihične izčrpanosti. "Človeško telo je vedno v gibanju, nepopolno, ni nedolžno in ta nepopolnost nas dela tako posebne. Hrepenenje po popolnosti, ki je ne bomo nikoli dosegli, nas dela tako lepe," je pojasnil na včerajšnjem pogovoru v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki ga je vodila novinarka Špela Kožar.

S takšnim razmišljanjem kljubuje načelom sodobne, potrošniške družbe, ki kot ideal postavlja "popolnega človeka". "Mediji predstavljajo športnike, ki se ne potijo, ne smrdijo. V reklamah za higienske vložke je celo menstruacija modre barve. Živimo v diktaturi čistoče, kjer so vsi človeški izločki obravnavani kot nekaj grdega, umazanega," je izpostavil Fabre. "Temu se lahko izognemo le tako, da ostanemo zvesti svojemu telesu, da ga okušamo, spoznavamo, čutimo."

Zelo zanimive se mu zdijo tudi živali, ki jih pogosto uporablja v svojih stvaritvah. Kot je dejal, ga privlači njihova inteligenca, intuicija, instinkt, po čemer so po razvoju daleč pred človekom. "Živali so najboljši doktorji in filozofi na svetu," je prepričan.

Po njegovih besedah je napačno razmišljanje politikov, da mora umetnost prinesti dobiček oziroma mora biti dostopna vsem. "Razmišljanje, da mora biti umetnost modna, spektakularna, odprta za vse, je bedarija. Veliko umetnosti ne želi komunicirati. Veliko mojih del zavrača komunikacijo, želi biti v tišini," je pojasnil.

Zato tudi ne odobrava gradnje novih galerij, ki so podobne nakupovalnim središčem. "S tem se tudi umetnost komercializira, kar je napačna pot. V Mariboru morate obnoviti stare galerije in ne graditi novih, ki so videti kot supermarketi!"