Gledališče Glej, 15. 11. 2013

Evropska noč gledališč 2013

Šest slovenskih mest (Celje, Kranj, Maribor, Slovenj Gradec, Nova Gorica, Ljubljana) bo v soboto, 16. novembra, prizorišče Evropske noči gledališč, ki poteka vsako tretjo soboto v novembru v različnih evropskih državah.
:
:

Letos bo v projektu sodelovalo 19 kulturnih organizacij, društev, zavodov in institucij, ki bodo skozi celodnevno dogajanje izvedli 23 različnih dogodkov pod oznako projekta Evropska noč gledališč. Projekt v Sloveniji poteka tretje leto, tudi letos pa je koordinator dejavnosti v Sloveniji Gledališče Glej. Letošnja Evropska noč gledališč je tako s strani sodelujočih namenjena obiskovalcem gledaliških prostorov, kar so posebej naglasili tudi umetniške vodje in direktorji sodelujočih kulturnih organizacij.

Tudi letos bo v okviru vseevropskega projekta Evropska noč gledališč v Sloveniji potekal niz dogodkov, ki jih bodo predstavili slovenski kulturni producenti. Evropska noč gledališč v Sloveniji poteka od l. 2011, ko je na pobudo iniciatorja projekta Otroškega gledališča Dubrava iz Hrvaške koordinacijo projekta v Sloveniji prevzelo Gledališče Glej. Slednje je k sodelovanju tudi letos povabilo vse kulturne producente, ki so bili pripravljeni tretjo soboto v novembru prirediti dogodek pod oznako Evropske noči gledališč. Slednja bo letos potekala v devetih evropskih državah.
Evropska noč gledališč je nastala l. 2008, in sicer naj bi tretja sobota v novembru predstavljala dan, ko gledališča, kulturni domovi, društva, zavodi in javno ustanove odprejo svoja vrata ter občinstvu pokažejo svoje ustvarjanje. Projekt se z leti širi in v njega vstopa čedalje več držav, kar pomeni izpolnjevanje dolgoročnejše vizije projekta, tj. izvedba projekta v vseh evropskih državah.

V Sloveniji bo tako letos projekt potekal v šestih slovenskih mestih, in sicer v Celju, Kranju, Mariboru, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in v največjem obsegu v Ljubljani. K projektu je letos pristopilo 19 kulturnih organizacij, društev, zavodov in javnih ustanov, znotraj katerih bo potekalo 23 različnih dogodkov pod oznako projekta Evropska noč gledališč. Program bo zajemal tako gledališke predstave kot tudi okroglo mizo, delavnice, razstavo, itn., kar zgolj izraža pestrost slovenskega kulturnega prostora.

Kljub kakovosti in pestrosti ponudbe pa se ustvarjalci soočajo s podobnimi, če ne celo istimi izzivi, med drugim z zmanjševanjem sredstev za izvedbo programov in vlaganjem v gledališko infrastrukturo, krčenjem medijskega prostora, namenjenega kulturi, in najverjetneje največjim problemom, tj. zmanjševanjem števila obiskovalcev. V luči teh dejstev so tako sodelujoči pri letošnjem projektu skupaj s podporniki letošnjo izvedbo namenili ravno obiskovalcem.

Pri projektu sodelujejo KUD "Zarja" Trnovlje, Center kulture Španski Borci, Zavod Sploh, Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater, SNG Drama Ljubljana, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju, Hiša kulture Celje, Plesni forum Celje, Studio A - KD Slovenj Gradec, Šentjakobsko gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Ljubljansko, Prešernovo gledališče Kranj, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Nova Gorica, Plesni Teater Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, SeVeDa, zavod za instrumentalizacijo umetnosti in Gledališče Glej kot koordinator projekta.
Več informacij o projektu je na voljo tudi na spletni strani letošnje Evropske noči gledališč.

Povezava: URNIK DOGODKOV

Zanimivost:

Letošnja Evropska noč gledališč bo v devetih evropskih državah (Hrvaška, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Slovaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija) v program vključila preko 250 različnih dogodkov, pri katerih bo sodelovalo 230 kulturnih organizacij, javnih ustanov, društev, itn.. Na Slovaškem bo ob 19h tako potekal tudi t.i. Veliki aplavz, ko bodo ob 19h vsa sodelujoča gledališča (kar 44 od 55 gledališč na Slovaškem) pričela program z aplavzom, ki ga bo prenašal slovaški nacionalni radio.

***
Izjava sodelujočih pri Evropski noči gledališč:

Umetniške in umetniški vodje ter direktorice in direktorji slovenskih gledališč bi želeli ob letošnji Evropski noči gledališč posebno pozornost posvetiti obiskovalcem naših gledališč.

Slovenija ima dobro in pestro gledališko ponudbo, ki je vsaj primerljiva, če ne celo boljša od velikega dela svetovnih gledaliških velesil, kar je razvidno iz števila gostovanj po Evropi in ostalem svetu, priznanjih, ki jih naša gledališča prejemajo ter odzivih občinstva. Gledališki ustvarjalci se zavedamo, da brez slednjega gledališče ne bi bilo kaj prida vredno in bi bilo bržkone samo sebi namen.

Zato Evropsko noč gledališč v soboto, 16. novembra, posvečamo gledalcem: tistim, ki se ne zmenijo za krizo in redno zahajajo v gledališče; tistim, ki so redno zahajali; in tistim, ki še bodo. Vsem tistim, ki nas podpirate, vsem tistim, ki upravičeno kritično pristopite do ustvarjalcev ob neuspeli predstavi, vsem tistim, ki cenite ves trud, ki ga v predstave vlagamo ustvarjalci ter nenazadnje vsem tistim, ki se zavedate, da ste nepogrešljiv in nenadomestljiv člen našega dela.

Spoštovane gledalke in gledalci, hvala za vašo podporo.

Sodelujoči:
Marko Bratuš, umetniški vodja Gledališča Glej
Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana
Uršula Cetinski, direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča
Barbara Hieng-Samobor, direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega
Ajda Rooss, umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana
Iztok Kovač, umetniški vodja Zavod En-Knap in direktor Centra kulture Španski borci
Živa Brecelj, direktorica Plesnega Teatra Ljubljana
Mirjam Drnovšček, umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj
Mojca Redjko, umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor
Robert Waltl, direktor in umetniški vodja Mini teatra
Tomaž Lapajne Dekleva, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju
Špela Trošt, Zavod Sploh
Aleksandar Čaminski, Studio A – KD Slovenj Gradec
Matija Kovač, Hiša kulture Celje
Gašper Jarni, SeVeDa, Zavod za instrumentalizacijo umetnosti
Peter Sotošek Štular, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana
Zvone Šedlbauer, umetniški vodja Šentjakobskega gledališča
Uroš Rošer, KUD Zarja Trnovlje – Celje
Martina Mrhar, umetniška vodja SNG Nova Gorica

Podporniki:
Mitja Rotovnik, direktor Cankarjev dom
Simon Kardum, direktor CUK Kino Šiška
Janez Janša, direktor Zavod Maska
Mojca Jug, vodja programa Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Gledališče Glej, 18. 9. 2014
Avdicija za Izkrivljanje tac
Gledališče Glej, 16. 5. 2011
Glej, Tele predstava
Gledališče Glej, 2. 12. 2010
jaz:sem:samo:slučajno:jaz