STA, 9. 4. 2010

Elfriede Jelinek piše dramo o aferi Hypo Alpe Adria

Eden od odlomkov iz nove drame Elfriede Jelinek, ki nosi naslov Winterreise (Zimsko potovanje), obravnava afero, v katero je bila vpletena koroška banka Hypo Alpe Adria.
:
:

Kot je Jelinekova povedala v intervjuju za politično revijo News, ki izide danes, bodo dramo v prihodnji sezoni uprizorili v münchenskem teatru Kammerspiele.

Za avstrijske odre pa Jelinekova nima več namena pisati: "Razlog, da ne uprizarjajo mojih iger, ne tiči v teatrih, temveč v meni. Tu si ne želim ničesar več. Ne morem več prenašati sovraštva, ki buta vame, kjerkoli se pojavi moje ime," je reviji zaupala Nobelova nagrajenka za književnost.

O aferi Hypo pa v enem od prizorov Zimskega potovanja, ki črpa navdih iz cikla Schubertovih samospevov, avtorica navaja besede iz ene od pesmi: "Vaš otrok je bogata nevesta."

Ta fraza, je zapisala Jelinekova, namiguje na nevestino okrasje, kakor pravimo takrat, kadar je bilanca nekega podjetja (banke) tako polepšana, da se zdi bogatejša kot je v resnici, mikavnost za njen nakup pa večja. V nekem drugem prizoru pa avtorica zelo osebno popisuje svojega očeta.