STA, 17. 12. 2022

Dve desetletji Vie Negative in VNeselica v Stari mestni elektrarni

Ob obletnici dveh desetletij društva ustvarjalcev in raziskovalcev sodobnih scenskih umetnosti Via Negativa bo nocoj v Stari mestni elektrarni v Ljubljani VNeselica z veliko glasbe in nastopi številnih umetnikov.
:
:

Foto: Pixabay

Kot so zapisali v vabilu, bo na VNeselici "veliko muzike in veliko popevkarjev, ki se bodo odlično pretvarjali, da znajo nekaj zapeti". Nastopili bodo Uroš Kaurin, Tomaž Grom, Kristina Aleksova Zavašnik, Katarina Stegnar, Nataša Živković, Barbara Kukovec, Rok Kravanja, Loup Abramovici, Vito Weis, Grega Zorc, Barbara Matijević, Boris Kadin, Marko Mandić, Anita Wach in veliki zbor Vie Negative. Sodelovali bodo, kot so zapisali, tudi glasbeniki, ki vejo, kaj delajo; Polona Janežič, Vid Drašler, Jošt Drašler, Matic Mikola, Eduardo Raon in Tomaž Grom.

"Že 20 let hodimo po robu, prestopamo meje, rinemo z glavo skozi zid. Leta 2002 smo začeli z Jezo in naslednjih šest let vrtamo po grehih. In ko so že vsi mislili, da smo Out - Ne! Naslednja tri leta z užitkom premetavamo gnoj v lastnem hlevu. Via Nova - znova in na novo Via Negativa. Ne, zlepa ne nehamo. Nočemo. Ne! Naslednjih deset let Negativa rešuje Nerazrešljivo. Vnaprej vemo, da nam ne bo uspelo. Ampak smo trmasti. Radi sprejemamo tvegane stave. Tega si ne damo vzeti. In hej, po 20 letih nas je čedalje več neprilagojencev, nekonformistov, Negativcev", so svojih prvih 20 let delovanja povzeli pri Vii Negativi.

Via Negativa je platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti. Osredotoča se na raziskavo in snovanje različnih strategij scenskega uprizarjanja, s poudarkom na etiki in živosti uprizoritvenih praks, postopkov in žanrov.

Osnovna dejavnost je produkcija sodobne scenske umetnosti, organizacija delavnic in izobraževanje v obliki laboratorijskega dela v programu Via Negativa Lab. Via Negativa s sedežem v Ljubljani pod umetniškim vodstvom režiserja Bojana Jablanovca deluje od leta 2002. Je projekt odprtega tipa, kar pomeni, da ni skupina z omejenim številom stalnih članov, je zapisano na spletni strani Vie Negative.

Pojem via negativa izvira iz negativne teologije, ki poskuša zaobjeti pojem boga po negativni poti, torej z definicijo tega, kar bog ni oziroma, kar bog ne more biti. Koncept, ki je nastal v poznem petem stoletju, temelji na predpostavki, da je pojem božjega nedosegljiv človeški izkušnji in umevanju.

V gledališče ga je uvedel poljski režiser in reformator Jerzy Grotowski, ki je z njim poimenoval metodo urjenja, s katero naj bi igralec odkrival in premagoval ovire, ki mu preprečujejo, da bi dosegel psihofizično skladnost. Vendar niti teološka vprašanja niti igralske tehnike niso področja interesa Vie Negativa. Via negativa pri delu Vie Negative pomeni redukcijo uprizarjanja na razmerje med gledalcem in izvajalcem, ki pomaga razumeti, kaj je oziroma kaj ni bistvo tega razmerja.

Via Negativa