STA, 24. 11. 2020

Drugajanje po etapah, sprva na daljavo

V Mariboru bi se moral danes začeti 19. festival Drugajanje, katerega cilj je približati mladim sodobno uprizoritveno umetnost. A je epidemija novega koronavirusa prekrižala načrte, zato bo festival izveden v treh etapah. Ogled predstav bo možen predvidoma šele prihodnjo pomlad, zaenkrat pa bosta izvedena dva projekta na daljavo.

Foto: Pixabay

Festival Drugajanje prireja ljubljanski zavod Bunker od leta 2002 na pobudo ravnatelja Druge gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča. Gre za koncentriran kratek festival sodobne umetnosti, predvsem sodobnega gledališča in plesa, ki ponavadi večinoma poteka v amfiteatru omenjene gimnazije, odprt pa je tudi za ostalo javnost.

"Festival smo začeli z željo, da mlade seznanimo s sodobno uprizoritveno umetnostjo, in kljub temu, da so večinsko občinstvo festivala dijaki (čeravno je festival vedno odprt tudi navzven, za vso javnost), že vsa leta ne programiramo mladinskih predstav, ampak najbolj kvalitetne presežke uprizoritvene sezone. Festival je v zadnjih letih razvil tudi močno mednarodno komponento," pojasnjujejo v zavodu Bunker.

Za letos so med drugim načrtovali vizualno zavzetje šole v izvedbi Lee Kukovičič in Toni Soprano, a to zaradi epidemije in posledičnega zaprtja slovenskih šol ni izvedljivo. Da ne bi dijaki ostali brez vsega, so se odločili, da jih v tradicionalnem terminu konec novembra in na začetku decembra poskušajo nagovoriti vsaj na daljavo.

"Nismo se želeli odreči festivalu, ker se nam zdi, da se v tem času odrekamo veliko stvarem, umetnosti pa se ne smemo odreči," je povedala producentka festivala Alma R. Selimović.

Umetnici Toni Soprano in Lea Kukovičič sta zato zasnovali projekt ToniMajica (ToniSHIRT), v okviru katerega bodo dijaki dobili na dom umetniški predmet, ki jih bo vabil h komunikaciji, zabavi in ustvarjanju. A ne v trenutno zelo aktualni digitalni, temveč v analogni obliki, saj dijaki že tako ali tako preživijo ure in ure pred različnimi zasloni.

Na podoben način je zasnovan projekt Papir, v okviru katerega bodo umetniki pisali dijakinjam in dijakom pisma. "Vsak dijak bo prejel dve pismi umetnikov, ki ali niso mogli letos priti na festival ali pa so kako drugače povezani s festivalom," je pojasnila producentka.

Druga etapa Drugajanja še nima določenega datuma, ampak se bo po navedbah Bunkerja zgodila, takoj ko bo mogoče. V sodelovanju z mariborskim Rajzefibrom bodo ponudili dijakom vodene sprehode po mestu, da lahko užijejo mesto spet kot kolektivno izkušnjo.

Tretja etapa festivala bo spomladi, ko naj bi v amfiteatru Druge gimnazije in na drugih lokacijah gostili predstave Drugajanja. Za zdaj sta potrjeni predstavi Iden (Tina Kozin, Saška Rakef, Bojana Šaljić Podešva) in Memememe (Jan Rozman) ter inštalacija Arhiv samozadostnosti (Tery Žeželj, Ivana Vogrinc Vidali).

Po napovedih bodo na sporedu tudi mednarodne predstave, a bo mednarodni program dokončno potrjen šele potem, ko bo jasneje, kakšna bo možnost potovanj spomladi.

Drugajanje