STA, 26. 10. 2018

DZ potrdil imenovanje dveh novih članov upravnega odbora Prešernovega sklada

Državni zbor je na četrtkovi izredni seji potrdil predlog vlade za razrešitev dosedanjih članic upravnega odbora Prešernovega sklada Mojce Kranjc ter Milene Zupančič, na njuni mesti pa imenoval nova člana, Dušanko Zabukovec in Branka Šturbeja. Mojca Kranjc in Milena Zupančič sta iz odbora izstopili iz osebnih razlogov.

Foto: freeimages

Kot je na četrtkovi seji DZ pojasnil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Jan Škoberne, je po odstopu dramaturginje in prevajalke Mojce Kranjc in dramske igralke Milene Zupančič iz upravnega odbora Prešernovega sklada vlada predlagala njuno nadomestitev po predlogu ministrstva. To je na podlagi javnega poziva in po predlogih, ki sta jih prispevala Društvo slovenskih književnih prevajalcev ter Združenje dramskih umetnikov, za popolnitev upravnega odbora predlagalo Dušanko Zabukovec ter Branka Šturbeja.

Pomembno pri tem je, da oba nova člana odbora izhajata z enakega področja delovanja kot članici, ki sta odstopili, je pojasnil Škoberne, saj se tako v upravnem odboru zagotavlja "enakomerna zastopanost vseh področij umetnosti". "Glede na to, da gre za ugledna prevajalko in profesorja dramske igre, verjamem, da posebna dodatna obrazložitev ni potrebna," je še dejal državni sekretar.

Dušanka Zabukovec in Branko Šturbej sta za člana upravnega zbora imenovana do izteka mandata aktualnega odbora, ki mu predseduje režiser in pisatelj Vinko Möderndorfer. Ta je bil s sklepom imenovan 12. julija 2016 in je že zakorakal v drugo polovico štiriletnega mandata.

Upravni odbor Prešernovega sklada upravlja Prešernov sklad, ki podeljuje Prešernove nagrade za življenjsko delo in nagrade Prešernovega sklada. To so najvišja slovenska priznanja za dosežke v umetnosti. Po pravilniku 15-članski upravni odbor imenuje DZ, med njegovimi nalogami pa je imenovanje področnih strokovnih komisij za obravnavo predlogov za podelitev malih in velikih Prešernovih nagrad.

Letos sta Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejela pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač, nagrade Prešernovega sklada pa snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka in performerka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

Prešernova nagrada, Nagrada Prešernovega sklada