STA, 16. 7. 2010

Dobimo se pred Škucem

Z otroško predstavo Škrat tengu in začarani čajnik iz Čudežnega zaboja pripovednega gledališča Katje Povše gdč. Bazilika se bo v petek ob 18. uri v prestolnici začel 8. festival Dobimo se pred Škucem.

 

Festival bo do 25. julija ponudil glasbene, gledališke in literarne prireditve, filmske projekcije, razstave, ulično čitalnico in različne delavnice.

V glasbenem programu Muzika na Starem trgu se bodo zvrsti koncerti različnih glasbenih zvrsti, ki bodo predstavili zanimive in inovativne pristope. Med drugim bodo nastopili Jadranka Juras in Milan Stanisavljević jazz duo, Borut Mori in Igmar Jenner, Cana, Orkestrada, Djembabe, Tadej Vesenjak in Prlekstanski folkrokbluz, Pot, Elabanda ter Sedef. Prisluhniti in ogledati si bo mogoče tudi interaktivno instalacijo Vasje Progarja z naslovom Prag ter Izpolnitev sanj - sanjanj ter glasbeno-vizualni performans Lada Jakše in Matjaža Weingerla.

Gledališki program Teater v galeriji bo potekal na malem odru pred galerijo Škuc, zahtevnejše predstave pa bodo uprizorili v galeriji. Za otroke bodo odigrali omenjeno otvoritveno predstavo, predstavo Princeske v izvedbi Maruše Kink, Tine Vrbnjak, Nike Rozman in Lidije Sušnik, predstavo Zakaj ima vsak fižolček bel trebušček v izvedbi Škuc gledališča ter lutkovno predstavo Zakaj teče pes za zajcem v izvedbi LG Nebo.

Odraslim bo namenjen gledališki performans Nataše Živkovič v produkciji Mesta žensk in Cankarjevega doma, naslovljen Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja). Na ogled bosta tudi predstavi Kovček v izvedbi Suzane Grau in Gašperja Jarnija ter Lezbične pravljice in pravljice za lezbijke avtorice Urške Sterle.

Literarni program bo obsegal pravljična druženja s Suzano Tratnik in Majo Petek in pesniško-glasbeni performans Orkestrada, filmski pa več projekcij. Predvajali bodo dokumentarna filma Dve ali tri stvari, ki jih vem o njej ter Bogdan Grom režiserja Damjana Kozoleta, dokumentarno-eksperimentalni film Šum v filmu avtorjev Barbare Kelbl in Vikija Bertonclja ter glasbeno-vizualni projekciji Kazuko Širaiši in Jusef Bazi - Živa književnost '10 avtorja Vasje Progarja.

V sklopu Škucovih packarij in programa za mlade Ustvarjalno2 bodo lahko otroci in mladi pod vodstvom mentorjev ustvarjali na različnih delavnicah. Razstavni del Škucoveve tržnice bodo pripravili skupaj z Naravoslovno tehnično fakulteto oz. študenti katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil. Na Škucovi tržnici bo sicer mogoče kupiti knjige in zgoščenke založbe Škuc in Centra za slovensko književnost.

Vse prireditve bodo brezplačne. Druženje se bo vsak dan pričelo ob 17. uri s Škucovo tržnico. Od 18. ure dalje bodo potekale delavnice, ob 20.30 bo sledil glasbeni program Muzika na Starem trgu, ki bo potekal do 22. ure, ko se bo pričela gledališka predstava za odrasle ali filmska projekcija.