Distopična trilogija Margaret Atwood bo zaživela kot balet

Avtor: STA

Britanski koreograf Wayne McGregor bo pod naslovom MaddAddam kot balet na oder postavil distopično trilogijo romanov Margaret Atwood. Trilogijo sestavljajo dela Zadnji človek, Leto potopa in MaddAddam, v treh delih pa bo tudi balet, ki nastaja v veliki mednarodni koprodukciji Kraljevega baleta z Narodnim baletom iz Kanade, poroča The Guardian.


Foto: Pixabay

Balet MaddAddam bo nastal na avtorsko glasbo Maxa Richterja, ki je s koreografom in režiserjem McGregorjem sodeloval že s produkcijo Woolf Works iz leta 2015, v kateri je na baletni oder postavil tri romane Virginie Woolf - Gospa Dalloway, Orlando in Valovi.

Umetniška vodja Narodnega baleta iz Kanade Karen Kain je pohvalila McGregorja za njegovo inteligentno, vizualno osupljivo in izjemno fizično delo, s katerim nenehno premika meje. Dodala je, da bo balet globoko ukoreninjen v kanadsko pokrajino in bo prevpraševal teme, kot so izumrtje in izumljanje, napuh v navezavi s humanostjo in aktivizem. Direktor londonskega Kraljevega baleta Kevin O'Hare je dodal, da je mednarodna koprodukcija izjemna priložnost za plesalce iz obeh ustanov.

Balet bo imel premiero novembra v Torontu, v Londonu pa bo na sporedu od leta 2022.

Margaret Atwood je distopično trilogijo romanov, po kateri nastaja balet, objavila med letoma 2003 in 2013. Čas dogajanja je postavljen v bližnjo prihodnost, v obdobju pandemije, strašnih prašičev in drugih katastrof. Pisateljica je o trilogiji ob neki priložnosti povedala, da slika svet, v katerem živimo, le z nekaj preobrati. Trilogija naj bi zaživela tudi kot televizijska serija v režiji Darrena Aronofskyja, a se je zapletlo, v razvoju pa naj bi bila že druga produkcija, še navaja The Guardian.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/distopicna-trilogija-margaret-atwood-bo-zazivela-kot-balet