Moment, 4. 11. 2014

Delavnica avtorskega gledališča

Kdaj igralec postane celovit gledališki avtor? Torej oseba, ki poleg izvajanja predstave, nosi tudi idejno zasnovo, premisli in izbere uprizoritvene postopke ter začne o gledališču misliti kot o celoti. Malo je priložnosti, kjer lahko igralci, sodelujejo v koherentnem projektu, ne da bi se bilo njihovo avtorstvo primorano podrediti določenemu režijskemu pritisku. Želja delavnice avtorskega gledališča je ravno to - poiskati in razpreti prostor za skupno in celostno gledališko mišljenje. Razvijati človeka, ki postane “homo teatralis” in presega običajno izvajalsko prakso.
:
:

Foto: freeimages

KDAJ?
15. in 16. 11.,
22. in 23. 11.,
29. in 30. 11.,
6. in 7. 12. ter
13. in 14. 12. 2014
Sobote, od 15.00 do 19.00
Nedelje, od 10.00 do 14.00.

KJE?
GT22 - Glavni trg 22, Maribor

KDO?
Mentorja delavnic: Vito Weis in Tin Grabnar

KAJ?
Delavnica avtorskega gledališča je namenjena koncentriranemu razvijanju avtorskega materiala s fokusom na določeno temo. Udeleženci imajo možnost postati celoviti gledališki avtorji, ki usmerjajo proces nastajanja gledališke predstave, od začetne ideje pa vse do končnega izdelka. Ključna poteza delavnice v drugem delu je poglobljena raziskava razmerja med predstavo in prostorom v katerem se ta odvija. Material, ki ga bomo skupaj razvili bomo preverjali v različnih prostorskih situacijah in iskali možne pomene uprizoritve. Z vsakim novim nekonvencionalnim prostorom se namreč razmerje med gledalcem in publiko na novo vzpostavi. Kakšne nove pomene začne torej dobivati predstava?

Delavnica se bo odvijala v dveh sklopih. V prvem delu se bomo osredotočili okrog žariščne teme - za štirimi stenami. Prinašanje materiala, razvijanje posameznih prizorov, mišljenje o različnih uprizoritvenih sredstvih in možnost. Ena izmed osnovnih potez v naslednjem koraku je nastal material preizkusiti v nekonvencionalnem gledališkem prostoru. Kaj se zgodi, če prizore, ki v odrski škatli govorijo določeno zgodbo premestimo? Kakšen je dialog, ki se odvije med novim okoljem in že znano zgodbo? Intenzivno se bomo posvetili točno temu razmerju gledalec/publika/prostor. Preiskovali bomo nastale silnice na raznoraznih nekonvencionalnih lokacijah.

Drugi del delavnice je namenjen formiranju izdelka - predstave. Tako bodo lahko udeleženci deležni celotnega procesa, od nastanka in razvoja izvirne ideje pa vse do kreacije predstave, soočene s publiko. Končna želja je, da se izvedeni prizori združijo v celostno predstavo, ki bo izvedena v nekonvencionalnem prostoru - za štirimi stenami.

ZA KOGA?
Delavnica je namenjena udeležencem in udeleženkam nad 18 let, s predhodnimi gledališkimi izkušnjami.

TEMA
Za štirimi stenami. Hodimo po ulicah, med zidovi zgradb, za zidovi pa živijo ljudje, katerih skrivnosti ne bomo nikoli poznali. Hodimo mimo hiš, v katerih se odvijajo zgodbe, ne da bi kdo vedel zanje. Kje so te najintimnejše točke sramu, za katere ne želimo, da bi jih kdo odkril? Kaj so zgodbe, ki jih tlačimo v nezavednem? Kaj se dogaja tam, kamor običajno ne pogledamo?

PRIJAVE
Do 13. 11. 2014 na inkubator@moment.si

Producent: Moment
Partnerji: GT22 s podporniki SON:DA, KIBLA, MOMENT, DRFK, MUZEJ MODRINJAK, MIŠNICA, UDARNIK, YOURUPRADIO

Delavnica je brezplačna.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor