STA, 5. 12. 2022

Decembrski cikel Mesta žensk posvečen mitom

V Ljubljani bo od 6. do 11. decembra potekal festival ali decembrski cikel dogodkov Mesta žensk, katerih rdeča nit je mitologija. Odprla ga bo premiera videoperformansa Vrhunec, ponudil bo še okroglo mizo, razstavo, serijo štirih performansov, predstavo gostujočega nemškega kolektiva ter zaključni koncert s špansko gostjo.
:
:

Foto: Arhiv Mesto žensk

Vrhunec je videoperformans o pomenu spomenika kulturne dediščine v trenutku, ko je nasilno izbrisan. Gre za ikonoklastično gesto, ki je po definiciji posledica upora, največkrat zaradi verskih, političnih ali rasnih krivic. Gesta je večplastna: po eni strani prekinja s kanonskim razmišljanjem, po drugi pa z izničenjem simbola prav tega lahko vzpostavi v novem, razširjenem zgodovinskem kontekstu. V času, ko družba postaja vse bolj patriarhalna in zaprta vase, je močna umetniška gesta nujna, so zapisale umetnice.

Leta 2021 je osem umetnic razstrelilo kopijo Aljaževega stolpa v kamnolomu Gabrovec v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem razstrelitev. Razstrelitev je bila odgovor na vse bolj nacionalistično in konservativno družbeno klimo v Sloveniji. Avtorice so s subverzivno potezo uprizorile navidezno teroristično akcijo, s katero so postavile pod vprašaj trenutno družbeno stanje.

Na okrogli mizi z naslovom Umetnost destrukcije z Anamarijo Batista, Noahom Charneyjem in Svetlano Slapšak bo beseda tekla o pomenu umetnosti (kot) destrukcije v dobi, ko na Poljskem in v ZDA omejujejo pravico do splava, na Madžarskem prepovedujejo informiranje o LGBTIQ+ skupnosti, v Sloveniji pa deklarirano neonacistična društva dobivajo status društev v javnem interesu, medtem ko so borci za "pravice nerojenih otrok" spet na pohodu, so zapisali pri Mestu žensk.

Razstava umetniškega kolektiva projekta Politika dotika z naslovom Izbrisani pogledi, ki jo bodo v četrtek odprli v Stari mestni elektrarni, se navezuje na nezakoniti izbris več kot 25.000 ljudi iz registra stalnega prebivalstva Slovenije leta 1992. V protest je umetniški kolektiv pripravil spominsko platno Izbrisani pogledi. Članice kolektiva - med njimi so ženske iz številnih delov sveta, ki danes za svoj dom imenujejo Ljubljano, Logatec in Zagreb - so platno v mešani tehniki ustvarile na delavnicah Politika dotika, ki so med julijem in decembrom 2022 potekale v Sloveniji in na Hrvaškem.

Modalni venček v štirih dejanjih (osvobajanje od tradicije) je poskus manjše odrske retrospektive, ki prehaja v vztrajnostni performans. Umetnica Lala Raščić bo drugega za drugim izvedla performanse Evmenide (2014), EE-0 (2018), GORGO (2020) in Počimalja - Tista, ki začne pesem (2022). Performansi združujejo grško mitologijo, anarhistično ideologijo in ženski bes s folklornimi zvrstmi in monodramo.

Berlinska gledališka skupina Lovefuckers raziskuje različne možnosti upora in se sprašuje, kaj nam o spreminjanju sveta lahko pove Ištar, boginja, ki je pred davnimi časi živela v babilonskem svetem mestu Uruk. V predstavi Ištar se vrača združujejo igro, glasbo, video in lutkarstvo ter izhajajo iz predstave o svetu, zazibanem v sen.

Caliza je glasbeni vzdevek sintpop, alterpop in new wave ustvarjalke Elise Perez. Glasbenica iz Madrida se je po več kot petih letih sodelovanja z drugimi skupinami, v katerih je igrala bobne, leta 2015 odločila za samostojno pot. Nedavno je izdala tretji album El descenso (2021). Vpeljava v njen nastop bo Muzikačaka - one-woman-looper band, zvočni projekt Sare Korošec.

Ostali dogodki bodo v Stari mestni elektrarni, zaključni koncert pa v Klubu Gromka.

Mesto žensk