STA, 2. 11. 2015

Daniela Candillari v New Yorku dirigirala krstni izvedbi opere Kres ničevosti

Pod vodstvom dirigentke Daniele Candillari, ki je odraščala v Mariboru, je bila v newyorškem El Museo del Barrio krstno uprizorjena opera Bonfire of the Vanities (Kres ničevosti) ameriške skladateljice Stefanie De Kenessey. Glasbenogledališka priredba istoimenskega romana Toma Wolfa je bila praizvedena 9. in 10. oktobra, je sporočila dirigentka.
:
:

Daniela Candillari / Foto: Joshua Wanyama, Flickr

Wolfov roman iz leta 1987 je zgodba o ambiciji, rasizmu, družbenem razredu in pohlepu v 80. letih prejšnjega stoletja v New Yorku. Ameriški avtor je z naslovom namignil na zgodovinski dogodek, ki se je zgodil leta 1497 v Firencah, ko je mestu vladal dominikanski menih Girolamo Savonarola. Njegovi podporniki so v tem italijanskem mestu organizirali Kres ničevosti ter požgali veliko umetnin in knjig, ki so bile po njihovem mnenju moralno sporne.

Skladateljica, ki je študirala na Yaleu in Princetonu ter pod mentorstvom komponista serialne in elektronske glasbe Miltona Babbitta, je roman prenesla na operni oder, ker po njenem mnenju vsebuje kalejdoskop New Yorka v vsem njegovem sijaju in vseh njegovih ekscesih. Vendar pa je njen glasbeni slog, zakoreninjen v generičnem pop idiomu, daleč vsaksebi z Babbittom, je po premieri zapisal The Financial Times.

Kritik časnika je opozoril na prvotni dvom do lahkotne glasbe in oblike opere, ki sestoji iz glasbenih številk, vendar se je uglasbitev libreta Michaela Bergmanna po njegovi oceni izkazala za učinkovito. Zgodba postane vznemirljiva in, enako kot opera sama, poudarja aktualnost Wolfove družbene satire in jo celo posodablja, je še presodil kritik.

Dirigentka in pianistka Daniela Candillari se je rodila v Novem Sadu ter študirala v Avstriji in ZDA. Med letoma 2009 in 2012 je sodelovala v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, zdaj deluje kot samostojna umetnica v New Yorku. Je prva glasbenica iz Slovenije, ki je prejela Fulbrightovo štipendijo.