STA, 5. 12. 2016

Danes bo znan dobitnik Ježkove nagrade

V studiu 1 Televizije Slovenija bodo danes ob 18. uri podelili nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za leto 2016. Nagrado od leta 1989 podeljuje programski svet RTV Slovenija v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.
:
:

Fran Milčinski Ježek / Foto: Wikimedia Commons

Frane Miličinski - Ježek (1914-1988) velja za enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Bil je režiser, avtor televizijskih in radijskih iger, šansonjer, pesnik in pisatelj. V svoji ustvarjalnosti je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor.

Dosedanji prejemniki Ježkove nagrade so Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič, Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Tone Fornezzi - Tof in Barbara Cerar, Tilen Artač, Toni Gašperič in Marko Radmilovič.

Nazadnje pa je nagrado prejela igralka, humoristka, kabaretistka in radijska voditeljica Ljerka Belak, ki je v štirih desetletjih igralske kariere ustvarila bogat umetniški opus. Žirija za podelitev Ježkove nagrade jo je označila tudi za trubadurko političnega in družbeno kritičnega zabavljaškega songa.

Ježkova nagrada