Exodos, 3. 6. 2016

CORNERS Triangle Ljubljana

V Ljubljano prihaja CORNERS Triangle, kulturno dogajanje, v sklopu katerega bo med 7. in 18. junijem več kot 20 domačih in mednarodnih umetnikov izvedlo različne umetniške akcije v centru mesta in na Fužinah. V dveh tednih si bodo obiskovalci lahko ogledali filmske projekcije, predstave, razstave, delavnice, avdio popotovanja in instalacije. Prireditev bo hkrati potekala tudi v Zagrebu in Reki, ki skupaj z Ljubljano tvorita CORNERS Triangle.
:
:

CORNERS Triangle

Ljubljana, Zagreb in Reka so del zemljevida CORNERS vse od samega začetka projekta: aprila 2012 se je v Zagrebu z vodenim ogledom Dragana Živadinova po Muzeju sodobne umetnosti začelo in v Reki z izletom s čolnom po Kvarnerju končalo umetniško raziskovalno potovanje, Xpedicija Balkan, Ljubljana pa je junija 2014 gostila prvo predstavitev umetniških del CORNERS – Kids on the CORNERS. Reka kot novoimenovana Evropska prestolnica kulture 2020 ter Zagreb in Ljubljana kot prestolnici Hrvaške in Slovenije, se združujejo v CORNERS Triangle, da bi skupaj predstavila umetniška dela, ki so jih navdihnile zgodbe na obiskih kotičkov Evrope. Ljubljana bo gostila sedem od skupno devetih umetniških del CORNERS prikazanih na CORNERS Trianglu.

Dogajanje v Ljubljani se bo začelo v torek, 7. 6. 2016 ob 20.00 v Dijaškem domu Ivana Cankarja, s predstavitvijo umetnikov, načina umetniškega ustvarjanja in povezovanja v okviru mednarodnega projekta CORNERS, gostujočo predstavo Matica (KUD Pozitiv) kot primerom dobre prakse sodelovanja umetnikov z mladostniki ter Bliski, projekcijo kratkih dokumentarnih filmov, prikazanih v preteklih letih na DocuFestu v Prizrenu.

CORNERS Triangle bo gostil tri dela, ki temeljijo na metodi zbiranja in gradnje mikro arhivov: Atlas podrhtavanja se ukvarja s spremembami v proizvodnji v tekstilni industriji preko zbiranja ljudskih pesmi tekstilnih delavcev in njihovo reinterpretacijo; Glas v ozadju zbira osebne zgodbe o socialnih, okoljskih in industrijskih spremembah; Igrišče pa zbira igre značilne za določena področja ter nekatere od njih preoblikuje v novo igro, z včasih neverjetnim in bizarnim naborom pravil za igralce.

Prikazani bosta dve razstavi, ki se ukvarjata s pojmom spremembe. Postavi se na moje mesto je delo dveh umetnic iz Hrvaške in Švedske, ki sta zamenjali svoje življenje za tri tedne, z namenom, da bi raziskali izkušnjo »nekega drugega življenja«. Skrito in/ali razkrito je razstava o potovanju, kot procesu stalnih sprememb, odkriti poskuša, kaj nam se kot popotnikom razkriva in kaj nam ostane zakrito, ko se pojavimo kot tujci v nepoznanem okolju.

Številna območja, ki so jih umetniki raziskovali na ekspedicijah CORNERS, so bila prizadeta zaradi različnih konfliktov. Premostimo tišino združuje zgodbe ljudi iz Baskije, Severne Irske in Hrvaške, ki so trpeli zaradi političnega, spolnega in družinskega nasilja ter predstavlja njihovo čustveno pot iz »nevihte« do notranjega miru. Avdio potovanje in instalacija na mostu za pešce v Ljubljani in Zagrebu bo pobuda za zbiranje novih zgodb in njihovo širjenje na prihodnjih dogodkih Corners.  Vmes se igra z opazovanjem kot metodo za povezovanje ljudi, ki živijo v isti soseski. S pomočjo skupnosti preoblikuje javni prostor v prostor za ustvarjanje. Sestrice pa se sprašujejo o medijih, njihovi vsebini in vsakodnevnem delovanju.

Poleg vsega napisanega bo CORNERS Triangle prinesel še druge manjše in večje dogodke. Vstop in sodelovanje v celotnem programu je brezplačno.

Povezava: Več informacij in program

Povezani dogodki

Festival Exodos, 23. 4. 2011
Danes na Exodosu: Zdaj sem /skoraj 6/
Festival Exodos, 23. 4. 2011
Danes na Exodosu: Supergabriela
Zavod Exodos, 8. 5. 2012
Jan Fabre: Dramski teksti