SNG Maribor, 28. 2. 2014

Clugov Radio and Juliet ter Tango v Modeni

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v nedeljo, 2. marca 2014, v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavarotti v Modeni nastopil s predstavama Edwarda Cluga Radio and Juliet in Tango. Gostovanje poteka v okviru Pomladnega plesnega festivala, na katerem se s predstavami s področja sodobnega plesa predstavljajo proslavljeni baletni ansambli s celega sveta.
:
:
Foto: Arhiv Balet SNG Maribor
Foto: Arhiv Balet SNG Maribor
Foto: Arhiv Balet SNG Maribor
Foto: Arhiv Balet SNG Maribor
Foto: Arhiv Balet SNG Maribor
Foto: Ivan Vinovrški
Foto: Ivan Vinovrški
Foto: Ivan Vinovrški
Foto: Ivan Vinovrški
Foto: Ivan Vinovrški
Foto: Ivan Vinovrški

V Radio and Juliet je koreograf Edward Clug najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead ter nežno ljubezen postavil nasproti hladnemu mehaniziranemu sodobnemu svetu. Mešanica glasbe in značilnega minimalističnega giba stopnjuje občutja obupa, odtujenosti in osamljenosti ter s tem ustvarja atmosfero nasilja in vse hitrejšega minevanja časa. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Tijuana Križman Hudernik.

Predstava se lahko pohvali z največjim številom gostovanj v zgodovini slovenskega baleta in je ob domačem občinstvu očarala gledalce v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Braziliji, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji, Singapurju, Srbiji, Ukrajini in Združenih državah Amerike.

Več kot petnajst let po premieri Tango še vedno navdušuje tako občinstvo kot kritiko. Edward Clug je ob premieri zapisal: »Tango je bil rojen na ulicah in jaz ga želim prenesti nazaj na ulice našega otroštva, naših src in želja. Zgodba o nas, ki nosimo tango v sebi ...«, ena od kritik pa je dodala, da »… predstava samo tu in tam nakazuje korake in gibe tanga, tako da atraktivni baletni elementi ustvarjajo razpoloženje, v katerem tango lahko zaživi: vzdušje brezupnosti, seksualne nelagodnosti, moške neposrednosti in gospodovalnosti, dvojne morale in vere v usodo«.

Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Galina Čajka, Marina Krasnova, Pia Clug, Evgenija Koškina, Adriana Cioata, Branka Popovici, Cleopatra Purice, Klavdija Stanišič, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Vadim Kurgajev in Vasilij Kuzkin.

Na letošnjem Pomladnem plesnem festivalu bodo ob mariborskih baletnikih nastopili še ameriški Rioult Dance Company iz New Yorka, španska Compañía Nacional de Danza in brazilski plesni teater Grupo Corpo, italijanska Mandala Dance Company, ukrajinski balet Kijevske opere, s katerim bo nastopila znamenita Svetlana Zakharova, ter baletni ansambel gledališča Staatstheater Mainz in Donlon Dance Company iz gledališča Saarländisches Staatstheaters Saarbrücken.

SNG Maribor, Modena, Teatro Comunale Luciano Pavarotti, Edward Clug, Italija

Povezani dogodki