Balet SNG Maribor, 26. 4. 2012

Clugov Radio and Juliet na festivalu Nomus v Novem Sadu

Balet SNG Maribor se bo danes s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Novi Sad v Srbiji, kjer bo na festivalu Nomus v petek, 27. aprila 2012, nastopil v Srbskem narodnem pozorištu. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Olesja Hartmann.
:
:

foto arhiv Balet SNG Maribor

Koreograf Edward Clug je najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead. Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v Radio and Juliet postavi nežno ljubezen nasproti hladnemu mehaniziranemu sodobnemu svetu. Mešanica glasbe in značilnega minimalističnega giba stopnjuje občutja obupa, odtujenosti in osamljenosti ter s tem ustvarja atmosfero nasilja in vse hitrejšega minevanja časa.

Predstava Radio and Juliet je doslej ob domačem občinstvu navdušila gledalce v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji, Singapurju, Srbiji, Ukrajini in Združenih državah Amerike. Ob originalni mariborski postavitvi je Clugov Radio and Juliet prejšnji teden doživel premiero v Ukrajinski narodni operi v Kijevu v izvedbi njihovega baletnega ansambla pod vodstvom Denisa Matvienka.

***
Novosadski glasbeni festival Nomus je eden od najpomembnejših klasično glasbenih dogodkov v Srbiji. Festival je iz nacionalnega prerasel v mednarodnega; iz lokalnega glasbenega centra, kjer so se zbirali glasbeniki in skladatelji, je postal središče produktivne in odprte izmenjave idej in načinov razmišljanja domačih umetnikov in glasbenikov iz tujine in s tem postal del svetovne glasbene scene.

Nomus se je postopoma razvijal tudi na področjih zasnove programa, sloga in celo žanrske usmerjenosti, v skladu z različnimi okoliščinami svoje dejavnosti in s potrebo, da posluša "glas trenutka". Sodobni festival ima tradicionalno osnovo, sestavljen je iz koncertov uglednih umetnikov z domače in mednarodne glasbene scene, ki izvajajo izjemna dela svetovnega repertoarja; osnovo pa je razširil in obogatil s programi, ki kažejo na dialog klasične glasbe z drugimi, nič manj vrednimi glasbenimi trendi, kot so baletni in sodobni glasbeni nastopi.

Več o festivalu: www.muzickaomladina.org

SNG Maribor, Novi Sad, Edward Clug, Nomus, Srbija

Povezani dogodki

dr. Manica Špendal, Opera in Balet SNG Maribor, 16. 3. 2012
Franz Lehár in Vesela vdova
Balet SNG Maribor, 30. 6. 2010
Grk Zorba v Osijeku
Balet SNG Maribor, 3. 11. 2010
Giselle