Sigledal, 29. 11. 2023

Čipka, prvi poskus: plesno-glasbene delavnice

Projekt Čipka temelji na prilagodljivem in za spremembe dovzetnem ustvarjalnem procesu ter ostaja odprt za sodelovanja z novimi in naknadno pridruženimi avtorji in avtoricami. Temeljni del projekta zato predstavljajo tudi odprte vaje in delavnice. Brezplačne delavnice so namenjene plesalcem, performerjem, koreografom, glasbenikom ter drugim ustvarjalcem s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti.
:
:
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel
Foto: Borut Bučinel

Projekt Čipka je v letu 2023 zasnovan večletni projekt na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti, ki nosi naslov po okrasni luknjičasti tkanini iz sukanca, sicer pomembnem delu kulturne dediščine številnih evropskih in svetovnih držav, tudi Slovenije. Plesalec, koreograf in pobudnik projekta Gregor Luštek je navdih zanj našel v kompleksni kulturni zgodovini čipke ter njenem nesnovnem in nevidnem vidiku: vsak čipkarski izdelek namreč odseva razvojno pot ne le svoje, temveč številnih drugih čipkarskih tehnik, v njem se vije zgodovina vplivov in izmenjav neštetih vzorcev in oblik, vanj so vtkani ustvarjalnost njegovih mnogoterih izdelovalcev ter raznovrstni pomeni …

Večletni projekt, ki v letih 2023 in 2024 nastaja na presečišču sodobnega plesa in glasbe, temelji na soavtorstvu in nedovršnosti: nastaja postopoma, s kolektivnim vozlanjem in vezenjem vseh sodelujočih; ti v nenehno spreminjajočo se obliko avtonomno tkejo raznolike vzorce, od plesnih tehnik in tehničnega znanja do lastnega etosa in individualnega kulturnega ozadja. Postopoma se jim pridružujejo novi avtorji, ki vsakič znova posežejo v obstoječo formo - in oblika čipke se znova spremeni …

Prazen prostor, negibna telesa, tišina – kaj zdaj?
glasbeno-plesna delavnica s fokusom na zvoku
sreda, 29. 11. 2023, 19.00-21.00
Kreatorij DIC (Dijaški dom Ivana Cankarja, Ljubljana)

Glasbena delavnica bo osredotočena na naslednje elemente:
- Transverzalni koncepti: čas, tempo, gostota, gibanje, kontrast, barva, kontrapunkt.
- Razmerje med različnimi mediji: večdimenzionalni kontrapunkt.
- Vedenjska dinamika: Akcija, reakcija. Podpora, nasprotovanje, predlog. Vključevanje, zavrnitev. Nadaljevanje, prekinitev. Ozadje, ospredje. Prisotnost, odsotnost. Vzporedno, konvergentno, divergentno.
- Zgodovina, simbolika, psihoakustika.

Navedene elemente bomo raziskovali skozi improviziran gib in dinamično skupinsko diskusijo. Udeleženci so vabljeni, da na delavnice prinesejo svoje lastne instrumente (če jih imajo).

Prostor zaznave
glasbeno-plesna delavnica s fokusom na gibu
30. 11. 2023, 19.00-21.00
Kreatorij DIC (Dijaški dom Ivana Cankarja, Ljubljana)

Delavnica bo vključevala različne somatske in qigong vaje ter se osredotočala zlasti na tehnike dihanja, ki v osrednjo točko gibanja in občutkov postavljajo trebušno prepono, diafragmo. Z uporabo osnovnih načel gibanja, vključujoč razmerja med agonisti in antagonisti, med 'znotraj' in 'zunaj', 'vključevanjem' in 'opuščanjem' ... bodo udeleženci spodbujeni k osredotočenju na prostor med telesom in umom. To osredotočenost bomo nadalje razvijali skozi različne naloge kontaktne improvizacije. Cilj delavnic je prenos zavedanja našega gibanja od povrhnjice do osteoartikularne, fascialne in visceralne in nazaj, ter širitev zavedanja in izražanja na različne ravni občutkov, vključno s čustvi.

Brezplačne delavnice vodijo avtorji projeka Čipka, prvi poskus: Lok plesalca in koreografa Gregor Luštek, Kristona Peldová ter glasbenika Kristijan Krajnčan in Eduardo Raon. Delavnice bodo potekale v angleškem in slovenskem jeziku. Prijave sprejemajo do 28. 11. 2023 oz. do zapolnitve mest. 

Exodos, Pekinpah, CUK Kino Šiška

Nuša Komplet, Sigledal, 25. 4. 2013
Postapokaliptična, posthumanistična risanka hahazehzeh
Nika Arhar, Sigledal, 29. 8. 2012
Les SlovaKs: Igriva in virtuozna Pot domov