STA, 24. 11. 2010

Cesarjeva nova oblačila

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v soboto, 27. novembra, ob 18. uri premierno uprizori predstavo Cesarjeva nova oblačila pesnika in dramatika Milana Jesiha. Predstavo za otroke, ki je nastala po Andersenovi pravljici, je režiral Boris Kobal.
:
:

Cesarjeva nova oblačila / foto Uroš Hočevar

Igra za otroke Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha je bila krstno uprizorjena v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu decembra 1992. Motiv o cesarjevih novih oblačilih je star že več kot 2000 let. Srednjeveška novela Don Juana Manuela Kaj se je zgodilo s tremi prevaranti (1335) je eden izmed prvih ohranjenih pisnih virov motiva o preizkušnjah, prevarah in iluzijah, med katere sodi tudi motiv o cesarjevih novih oblačilih.

Ta motiv se pojavlja pri različnih avtorjih v različnih obdobjih. Hans Christian Andersen ga je uporabil v pravljici Cesarjeva nova oblačila (1837), po njem pa ga je prevzel tudi Jesih v istoimenski igri v verzni obliki, s podnaslovom Po Andersenovi pravljici. Jesih je motiv posodobil in igro za otroke aktualiziral do te mere, da je zanimiva tudi odraslemu občinstvu. Pri Andersenu so cesarjeva nova oblačila nevidna za tiste, ki niso sposobni za opravljanje svoje službe ali pa so neumni kakor noč. Pri Jesihu pa lahko oblačila vidijo le tisti, ki niso neumni.

Nekoč je živel cesar, ki so ga zanimale le lepe obleke, zato se je cele dneve preoblačil in pri krojačih naročal nova oblačila. Tako zelo je bil obseden z lepimi oblekami in preoblačenjem, da se ni zanimal ne za svojo vojsko, ne za svoje podanike, ne za hrano. Nekega dne pa v mesto prideta slepar in sleparka, ki izkoristita njegovo strast do lepih oblačil in dejstvo, da nihče noče izpasti neumen bedak, še najmanj pa cesar, vsebino zgodbe povzema gledališka spletna stran.

Igra Cesarjeva nova oblačila je igra za otroke o cesarju, ki se je osmešil, kar je jasno vsem, le cesarju ne. Jesihova posodobljena otroška klasika je tudi izvrsten prikaz moralne korupcije in konformizma odraslih ter današnje zlagane družbe, še piše na spletnih straneh SLG Celje.

V predstavi nastopajo Blaž Setnikar, Zvone Agrež, Damjan M. Trbovc, Igor Žužek, Tanja Potočnik, Anica Kumer, Miro Podjed in Branko Završan.

Scenograf predstave je Branko Hojnik, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Branko Rožman, koreografinja Tina Valentan, lektor Jože Volk in asistentka scenografa Urša Vidic.

Milan Jesih
Cesarjeva nova oblačila
Po Andersenovi pravljici
Predstava za otroke

Režiser: Boris Kobal
Scenograf: Branko Hojnik
Kostumograf: Alan Hranitelj
Avtor glasbe: Branko Rožman
Koreografinja :Tina Valentan
Lektor: Jože Volk
Asistentka scenografa: Urša Vidic

Igrajo:
Cesar: Blaž Setnikar
Pošteni minister: Zvone Agrež
Bistri minister: Damjan M. Trbovc
Dvorjan: Igor Žužek
Dama: Tanja Potočnik
Sleparka: Anica Kumer
Slepar: Miro Podjed
Pevec: Branko Završan

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Ana

Zdravo, zanima me samo, če boste to predstavo (M.Jesih: Cesarjeva nova oblačila) igrali tudi kje na Gorenjski ali v Ljubljani in kdaj? Najlepša hvala

7. 10. 2011

Tamara Matevc

Živjo, tukaj lahko sledite, kdaj in kje je predstava na sporedu: http://www.veza.sigledal.org/uprizoritev/cesarjeva-nova-oblacila

Kot vidite, prav v kratkem tudi v Ljubljani, saj je uvrščena v tekmovalni program festivala Zlata paličica

7. 10. 2011