STA, 20. 9. 2016

Celjsko gledališče v novo sezono s komedijo Meglica

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo novo sezono odprlo v petek s komedijo Meglica, ki jo je napisal večkrat nagrajeni sodobni ameriški dramatik Stephen Sachs, režiral pa jo je Jernej Kobal. Po besedah upravnice SLG Celje Tine Kosi je izjemno duhovita, inteligentna in zabavna, kot takšna pa primerna za zelo širok krog občinstva.
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, komedija Meglica prinaša zabavo za tiste, ki se želijo zabavati, tistim, ki od predstave želijo nekaj več, pa bo tudi ugodeno. Po njenih besedah je komedija Meglica nastala na podlagi resničnih dogodkov. Besedilo tako duhovito odpira temo družbenih slojev in na humoren način govori o pomenu umetniškega dela ter zastavlja vprašanje, kaj je tisto, kar loči umetnost od neumetnosti, kaj je tisto, kar naredi umetnost za pravo umetnost.

"Mislim, da bo ta komedija marsikoga nasmejala in pretresla", je še dejala Tina Kosi.

V Meglicah je v glavni vlogi Maude, brezposelna natakarica, ki živi v prikoličarskem naselju v Kaliforniji in zbira staro kramo, ki jo ljudje zavržejo. V trgovini z rabljenimi predmeti svoji prijateljici za rojstni dan kupi sliko za tri dolarje. Prijateljici se zdi slika tako grda, da darilo zavrne.

Maude organizira garažno razprodajo, sliko pa opazi učitelj likovnega pouka na bližnji srednji šoli. Zdi se mu, da bi to lahko bila še neodkrita slika vplivnega ameriškega slikarja, predstavnika abstraktnega ekspresionizma Jacksona Pollocka, ki je gotovo vredna milijone.

Maude zaprosi Mednarodno fundacijo za umetnostnozgodovinske raziskave za izvedenski pregled. Eminentni newyorški umetnostni zgodovinar, strokovnjak na področju abstraktnega ekspresionizma Lionell Percy naj bi podal objektivno izvedensko mnenje o tem, ali je slika avtentična ali ne. Ob njunem srečanju pride do trka dveh svetov - na eni strani neizobražena ženska iz nizkega družbenega sloja, na drugi strani univerzitetno izobražen strokovnjak za umetniške ponaredke iz centra New Yorka. Med njima se razvije debata o družbenih razredih, resnici in umetnosti.

V komediji bosta zaigrala Minca Lorenci in Branko Završan.

Povezani dogodki