STA, 6. 10. 2019

CD ob 100. obletnici Mercea Cunninghama gosti baletni ansambel iz Lorene

V Cankarjevem domu (CD) bodo drevi v sklopu prvega projekta abonmaja Veličastnih 7, ki je posvečen 100. obletnici rojstva plesnega ustvarjalca Mercea Cunninghama, gostili baletni ansambel iz Lorene (CCN - Ballet de Lorraine). Z uprizoritvami del Zvočni ples, Deževni gozd in Za štiri stene bo ansambel ponudil vpogled v umetnikovo ustvarjanje.
:
:

Foto: Laurent Philippe

Merce Cunningham je eden največjih plesnih ustvarjalcev 20. stoletja, ki je premikal meje razumevanja, dojemanja in ustvarjanja plesa. Na svoji dolgi ustvarjalni poti je koreografiral več kot 150 del in oblikoval gib za vsaj 800 predstav. V Cankarjevem domu je gostoval decembra leta 1995. Predstava Dogodek je bila osrednja v plesni sezoni. Cunningham, takrat star že 76 let, je na odru Gallusove dvorane tudi nastopil.

Na nocojšnjem večeru bo ansambel skupine CCN - Ballet de Lorraine uprizoril Zvočni ples, ki velja za eno najbolj priljubljenih umetnikovih del. Ustvaril ga je leta 1973, silovita stvaritev glasbenika in skladatelja Davida Tudorja pa prispeva idealno energično spremljavo hitremu tempu Cunninghamove koreografije, je v spremnem besedilu zapisal publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa Rok Vevar.

Za delo Deževni gozd je Cunninghamu svojo umetnino posodil Andy Warhol. Dovolil mu je uporabo svoje instalacije Srebrni oblaki - več s helijem napolnjenih prosto lebdečih blazin iz aluminijaste folije -, ki jo navdihujejo Cunninghamovi spomini na otroštvo na tihomorskem severozahodu. Od drugih se koreografija razlikuje tudi v tem, da se razen Cunninghama nihče od šestih izvajalcev po odplesani vlogi na oder ni več vrnil.

Ballet de Lorraine pred vsakim nastopom kupi določeno število balonov neposredno od fundacije Andyja Warhola, ki po koncu prireditve zahteva dokaze o uničenju srebrnih balonov, uporabljenih v predstavi.

Projekt Za štiri stene je Cunninghamovo besedilo in koreografijo spajal z glasbo za klavir Johna Cagea. Po premieri in edini izvedbi leta 1944 je bilo delo izgubljeno in pozabljeno, vendar so ga pozneje našli med Cageovimi rokopisi. Sveža koreografija Za štiri stene ni obnovitev izgubljenega izvirnika, temveč stanje, ki odseva umetnikov odtis tako v lastni kot tudi človeški zgodovini.

Glasba ter kar je znanega o koreografiji in uprizoritvi sodita med zametke umetniškega partnerstva tandema Cage/Cunningham. Tu se srečamo z njuno mladostjo, prepolno introspektivnih in nasprotujočih se čustev, je zapisal Vevar.

Pred predstavo v Gallusovi dvorani bo ob 17. uri v Štihovi dvorani še Vevarjevo predavanje o Cunnighamu. Sodelovala bosta tudi koreografa Peter Jacobsson in Thomas Caley, so sporočili iz Cankarjevega doma.

CD, Francija