STA, 26. 8. 2014

Carmina Slovenica bo odprla gledališki festival v Baslu

Vokalno gledališče Carmina Slovenica bo 27. avgusta s predstavo When the mountain changed its clothing Heinerja Goebbelsa odprlo gledališki festival v švicarskem Baslu. V letošnjem letu, ko Carmina Slovenica praznuje 50-letnico, bo to prvo gostovanje z Goebbelsovim glasbenim gledališčem. V Baslu ga bo mogoče videti še dan kasneje.
:
:
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Dorian Šilec Petek
foto Dorian Šilec Petek

Theaterfestival Basel velja za pomemben mednarodni uprizoritveni festival, ki mesto ob Renu konec poletja za 12 dni spremeni v gledališko in plesno prizorišče. Na njem več kot 170 ustvarjalcev z vsega sveta predstavi gledališke in plesne uprizoritve, performanse, zvrstijo se različni happeningi, diskusije in filmi.

Letos bo za odprtje poskrbela Carmina Slovenica s projektom When the mountain changed its clothing. Projekt nemškega skladatelja in režiserja Goebbelsa, ki v letih 2012-2014 umetniško vodi festival Trienale v Porurju, navdih črpa iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin. Po Goebbelsovih besedah nabite slike izhajajo iz izjemne energije mladih protagonistk in odražajo družbene transformacije: hitre politične, socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke.

Projekt je premiero doživel septembra 2012 v Bochumu v sklopu festivala Trienale v Porurju, nato pa gostoval na več mednarodnih festivalih po Evropi. Konec oktobra bodo dekleta, ki jih umetniško usmerja dirigentka Karmina Šilec, z njim gostovala še na mednarodnem festivalu v avstralskem Melbournu, so sporočili iz Carmine Slovenice.

Povezava: www.theaterfestival.ch

Basel, Carmina Slovenica, Švica