STA, 5. 9. 2014

Cankarjev dom tudi v 35. sezono z barvito paleto dogodkov

Programski spekter Cankarjevega (CD) doma tudi v 35. sezoni ostaja širok in vključuje vsa področja umetniškega ustvarjanja ter kongresno-komercialno dejavnost. Kulturno-umetniški program bo angažiran v številnih pogledih, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal generalni direktor osrednjega slovenskega hrama kulture Mitja Rotovnik.
:
:

Foto: Nebojša Tejić / STA

Program je družbeno angažiran, saj se z orodji umetnosti odziva na aktualne bivanjske probleme in odprta vprašanja humanizma. Angažiran je tako, da izkazuje svetovljanskost mesta in suverenosti države, v spodbujanju dialoga o pomembnih umetniških, kulturnih in družbenih vprašanjih ter še posebej angažiran, ko gre za kulturno vzgojo mladih in vključevanje starejše generacije, je še dejal Rotovnik.

Osrednji gledališki dogodek prihajajoče sezone bo januarska uprizoritev Homerjeve Iliade, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, CD in Mestnega gledališča ljubljanskega. Režiser Jernej Lorenci je skupaj z Maticem Starino in Evo Mahkovic poskrbel tudi za dramatizacijo obsežnega dela, na njegovih petnajstih uprizoritvah, tako Rotovnik, pa si v Cankarjevem domu želijo vsaj 15.000 obiskovalcev.

Gledališko sezono bo sicer 18. septembra uvedla predstava Kralj Ubu v izvedbi madžarskega Teatra Maladype, ki jo bodo gostili v sklopu festivala Ex Ponto. Med drugim bosta sledili še predstavi Ljubezenske in šaljive slike al fresco Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Margarete Schwarzwald ter Slehernik Đilas Črnogorskega narodnega gledališča.

Osrednja filmska dogodka ostajata LIFFe in Festival dokumentarnega filma. Septembra bodo gostili Sodobni japonski film, oktobra pa bo na pobudo Foruma slovanskih kultur potekal cikel Sodobni ruski film.

Z mednarodne sodobnoplesne scene v CD v začetku oktobra prihaja predstava Noči v koreografiji enega najbolj cenjenih francoskih koreografov Angelina Preljocaja. Marca bosta v CD gostovali predstavi Pepelka v izvedbi Baleta iz Biarritza, ki ga vodi koreograf Therry Malandain, ter V Igorjevem umu, pod katero se podpisuje eden najvidnejših koreografov na svetu Akram Khan.

Ljubitelji plesa bodo uživali tudi ob novembrski izvedbi Ane Karenine v izvedbi baleta Hrvaškega narodnega gledališča in koreografiji Lea Mujića, ter novoletnih predstavah Romeo in Julija ter Carmen baleta SNG Maribor v koreografiji Valentine Turcu.

CD bo v prihajajoči sezoni nadaljeval utečen abonmajski program. Zlati abonma bo 24. septembra uvedel koncert Simfoničnega orkestra Čajkovskega iz Moskve pod taktirko Vladimirja Fedosejeva, srebrni abonma pa v začetku oktobra koncert japonske pianistke Yuje Wang. V abonmajskem programu ostajajo tudi koncerti Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Cikel Glasbe sveta bo 25. septembra uvedel koncert sufijskih pesmi in plesov iz Damaska, na katerem se bo predstavil sirijski mojster tradicionalnega petja Noureddine Khourchid. Cikel bo ponudil tudi koncerta dveh z grammyjem nagrajenih glasbenic - španske zvezdnice flamenka in latina Buike ter portugalske pevke fada Ane Moura.

Na razstavnem področju bodo ob stalnih ciklih, kot sta Likovni kritiki izbirajo in Oblikovalska identiteta, februarja gostili razstavo Očividec najvidnejšega vojnega fotografa na svetu Jamesa Nachtweyja. Junija bo na ogled razstava risb, grafik in radirank Gozd nagrajenke 30. grafičnega bienala 2013 v Ljubljani Marie Elene Gonzalez.

Nadaljevali se bodo tudi Cankarjevi torki v Klubu CD, potekala bosta 11. slovenski bienale ilustracije ter jubilejna, 30. izdaja Slovenskega knjižnega sejma. Februarja prihodnje leto bo na sporedu 9. festival gorniškega filma.