STA, 10. 5. 2022

Cankarjev dan na Rožniku posvečen Podobam iz sanj

Pred 146 leti se je rodil velikan slovenske literature Ivan Cankar. Na Rožniku se mu bodo poklonili s Cankarjevim dnevom, letos posvečenim književnikovemu poslednjemu delu - Podobam iz sanj. Prisluhniti bo mogoče interpretaciji Cankarjeve kratke proze v izvedbi Saše Pavček in Milana Jesiha ter mladostni poeziji, ki jo je uglasbil Boštjan Soklič.
:
:

Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Poleg interpretacije Veselejše pesmi ter dela Sraka in lastovice bo na večeru, ki ga bo povezovala Cvetka Bevc, zazvenelo še nekaj Cankarjevih pesmi: Helena, Kot začarane stoje, Ali je zaspalo svetlo sonce? ter Iz moje samotne, grenke mladosti, je razvidno iz programa.

Prireditev na Rožniku z začetkom ob 18. uri pripravljajo Olepševalno društvo Rožna dolina, ljubljanska četrtna skupnost Rožnik in Društvo slovenskih pisateljev.

Ob rojstnem dnevu Cankarja, ki je sedem let preživel na Rožniku, je direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski zapisala, da "mu v dramatiki res ni para... Je klasik, ki ga lahko relevantno odrsko uprizarjamo in prirejamo v neskončnost. V liriki in prozi ima seveda konkurenco, čeprav je Hiša Marije Pomočnice denimo odličen evropski kratki roman".

Spomnila je na gradnjo Cankarjevega doma: "O gradnji osrednjega slovenskega kulturnega in kongresnega središča kroži veliko anekdot. Starejši se spominjajo osebnega prispevka, ki se je takrat imenoval samoprispevek, in je bil namenjen za gradnjo kulturnega hrama. Preračunano za današnji čas naj bi celoten proračun 36.000 kvadratnih metrov obsegajočega objekta znašal več kot tristo milijonov evrov."

Po njenih besedah se veliko ljudi spominja tudi same gradnje: "Velikanska luknja, iz katere je raslo nekaj novega. Marsikdo ima v spominu tudi arhitekta, profesorja Ravnikarja, za katerega je bila novogradnja zagotovo velik zalogaj. Njegovi učenci in učenke še dandanes o njem govorijo z iskrenim občudovanjem in spoštovanjem do njegove avtoritete. O presežnosti njegove arhitekturne vizije pa priča dejstvo, da je ustvaril prepoznaven osebni slog, ki ga modne muhe niso zasenčile..."

"Slovenska javnost se je ob začetku gradnje seveda prerekala o tem, ali res potrebujemo tako veliko hišo. Nekateri so se ustrašili, da bo gigant nekakšno mesto duhov, drugi, da bo pohrustal zanimanje za druga gledališča, koncertne dvorane in kinematografe. Danes bi bili veseli, če bi namesto ene imeli vsaj dve Gallusovi dvorani. Prav zanimivo pa je, da so se vsi skupaj strinjali le o eni sami stvari, in sicer da bo novogradnji ime Cankarjev dom," je zapisala Uršula Cetinski.

Ivan Cankar