STA, 29. 6. 2023

Bunker te dni na gostovanju v Londonu in Innsbrucku

Bunker te dni gostuje v tujini z dvema produkcijama. Danes se bo na simpozija Art, Climate, Transition v Londonu predstavila Tery Žeželj s performativnim sprehodom Predolgo sem hodila in postala sem krajina, ki ga je ustvarila z Mario Magdaleno Kozlowsko, v soboto pa bodo v Innsbrucku gostili Nejo Tomšič & Nonument Group z gledališkim esejem Krog.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Marius Vasile

Performativni sprehod Predolgo sem hodila in postala sem krajina je nastal kot tretje poglavje dveletne raziskave Mnogovrstne pokrajine, ki jo Tery Žeželj skupaj s sodelavkami in sodelavci ustvarja v produkciji Bunkerja.

"Sprehajanje ni nikoli nekaj nedolžnega. S sprehajanjem spreminjamo pokrajino. Med sprehajanjem se prepustimo strmenju. Sprehajanje je politično dejanje. Ustvarja resničnosti glede na to, kam, s kom in kdaj gremo, glede na vreme, oblačila, misli, občutke, zdravstveno stanje, teren, oblike, rastline, vrsto tal, vlažnost prsti in vse druge elemente, ki se jih lahko spomnite," je vsebina performativnega sprehoda povzeta na spletni strani Bunkerja.

Umetniški projekt bo Tery Žeželj s poljsko kolegico predstavila na mednarodnem simpoziju v Toynbee Studios v Londonu, ki bo potekal pod okriljem organizacije Artsadmin in mednarodne mreže ACT - Art, Climate, Transition in bo skozi predavanja, avdio sprehode, predstave in diskusije predstavil različne evropske umetnice in umetnike, ki v svojem delu naslavljajo teme ekologije, podnebnih sprememb in socialne tranzicije, so sporočili iz zavoda Bunker.

Za soboto pa v Bunkerju napovedujejo nastop Neje Tomšič & Nonument Group z gledališkim esejem Krog v Kunstraum Innsbruck. Predstava Krog je nastala pod okriljem mreže Stronger Peripheries: A Southern Coalition, v koprodukciji zavoda Bunker in CCC Cultural Centre Cluj. V Avstrijo je vabljena kot del programa vsakoletne Poletne šole Kunstraum Innsbruck.

Neja Tomšič je na rezidencah v Cluj-Napoci v Romuniji in v Mondainu v Italiji skupaj s kolektivom raziskovala javne parke kot nevralgične točke javnega življenja. Izbrala je park železniških delavcev v Cluj-Napoci, ki je preživel številne premene, umetnica pa je z različnimi metodami raziskovala njegovo zgodovino, zlasti ostaline preteklosti, ki se plastijo v zemlji - materialne relikvije, nalagajo pa se tudi v imaginaciji in spominih ljudi ter drugih živih bitij, so o predstavi zapisali pri Bunkerju.

Produkcijo obeh dogodkov je sofinancirala Evropska unija prek programa Ustvarjalna Evropa - Kultura.

Bunker, London, Innsbruck, Predolgo sem hodila in postala sem krajina, Avstrija, Krog, Velika Britanija