SiGledal, 10. 7. 2019

Branko Rožman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Branko Rožman. Glasbenik in skladatelj je za svoje delo v gledališču in na filmu prejel številne nagrade doma in na tujem, med njimi štiri Borštnikove nagrade za glasbo (2012, 2013, 2014, 2018). Kot avtor in glasbeni soustvarjalec je sodeloval z vsemi slovenskimi gledališči.

Branko Rožman / Foto: A. Horvat

V institucionalna gledališča vstopi leta 2001, ko mu režiser Jernej Lorenci zaupa glasbo ob svojem prvencu v ljubljanski Drami – Razmadežni Sarah Kane. Predstava prejme Veliko nagrado Borštnikovega srečanja, Veliko nagrado Zlati lev in mnoge druge. Od tedaj traja neprekinjeno dvajsetletno sodelovanje z Lorencijem, ki botruje mnogim nagradam na domačih in tujih festivalih.

Prvo vabilo k sodelovanju režiserke Yulie Roschine (Gospa Bovary Nebojše Pop-Tasića) je nagrajeno z Borštnikovo nagrado za režijo in veliko nagrado Zlati lev.

Prvo vabilo k sodelovanju režiserke Nine Rajić Kranjac (Naš razred Tadeusza Slobodzianeka) je nagrajeno z Borštnikovo nagrado za režijo, Borštnikovo nagrado za glasbo in Borštnikovo nagrado za kolektivno igro.

Ob sodelovanju v predstavi Korak v dvoje po Pii in Pinu koreografa ter plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek prejmeta nagrado Prešernovega sklada.

Ob sodelovanju v filmu Oroslan (zvok in glasba) režiser Matjaž Ivanišin prejme nagrado Prešernovega sklada.

Predstava Človek v lupini v režiji J. Lorencija (Anton Pavlovič Čehov, MGL) januarja 2021 je bila skladateljeva jubilejna stota gledališka predstava z avtorsko glasbo. 

To bi lahko bil mejnik za premor od gledališča. A vendar sta sledili odmevni Biblia, proba z Lorencijem na Poljskem in Solo z Nino Rajić Kranjac na Novi pošti.

Še več o Branku Rožmanu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

 

*Članek je bil dopolnjen 31. 8. 2021

Branko Rožman

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 7. 8. 2021
Igralec, režiser, profesor, ravnatelj ljubljanske Drame
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 16. 7. 2019
Tomi Janežič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Anita Volčanjšek, SiGledal, 15. 5. 2010
Obredi kompenzacije (navidezne) moči