SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2019

Branko Rožman in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Branko Rožman, prejemnik Borštnikove nagrade za glasbo v predstavah Naš razred (Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj, Mini teater), Sen kresne noči (Mestno gledališče ljubljansko) in Visoška kronika (SNG Drama Ljubljana). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o ustvarjalcu Branku Rožmanu.

Branko Rožman / Foto: Boštjan Lah, arhiv Borštnikovega srečanja

Glasbenik in skladatelj Branko Rožman je za svoje delo v gledališču in na filmu prejel številne nagrade doma in na tujem, med njimi štiri Borštnikove nagrade za glasbo (2012, 2013, 2014, 2018). Kot avtor glasbe in glasbeni soustvarjalec je sodeloval z večino slovenskih gledališč, največkrat z Mestnim gledališčem ljubljanskim (11-krat), SNG Drama Ljubljana (11-krat), Slovenskim ljudskim gledališčem Celje (desetkrat), SNG Nova Gorica (osemkrat), Lutkovnim gledališčem Maribor (šestkrat), Mestnim gledališčem Ptuj (petkrat) in Dramo SNG Maribor (petkrat).

Glasbo je med drugim ustvaril za uprizoritve treh Molierovih komedij (Skopuh, Učene ženske, Namišljeni bolnik) in šestih besedil v (so)avtorstvu Nebojše Pop-Tasića (Nižina neba, Zakaj ptiči pojejo, Onjegin, Koža, Requiem ali Otrok, ki je ustvaril svet, Gospa Bovary). V gledališču je največkrat sodeloval z režiserji Jernejem Lorencijem (31-krat), Gregorjem Luštkom (devetkrat) in Andrejem Jusom (osemkrat).  

Še več o Branku Rožmanu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Branko Rožman

PTL/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 5. 5. 2020
Plesni Teater Ljubljana na spletu
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 5. 2019
Razpisi na portalu SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2019
Radijske igre na portalu SiGledal