SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2019

Branko Hojnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Branko Hojnik, prejemnik Borštnikove nagrade za scenografijo v predstavi Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o ustvarjalcu Branku Hojniku.

Branko Hojnik / Foto: Boštjan Lah, arhiv Borštnikovega srečanja

Branko Hojnik je že med študijem na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost sodeloval z Jernejem Lorencijem pri njegovih študentskih uprizoritvah, redno pa sodelujta še danes, saj je Hojnik scenograf v skoraj vseh Lorencijevih uprizoritvah (doslej sta sodelovala 43-krat). Pogosto je sodeloval tudi z režiserji Eduardom Milerjem (19-krat), Ivano Djilas (11-krat), Vinkom Möderndorferjem (desetkrat), Gregorjem Luštkom (devetkrat) in Matejo Koležnik (šestkrat).

Trudim se ohranjati stopnjo amaterizma in zmeraj vnovičnega čudenja ter občutka, da nisem še nikamor prišel, da ostajam na poti. (Branko Hojnik, SiGledal, 2012)

V vlogi scenografa se je največkrat »spopadel« z Molierovimi komedijami (Don Juan – dvakrat, Namišljeni bolnik, Plemeniti meščan/Žlahtni meščan – dvakrat, Učene ženske) in Shakespearovimi teksti (Beneški trgovec, Hamlet, Othello, Sen kresne noči). Doslej je delal v večini slovenskih gledališč, med kostumografi je največkrat sodeloval z Jeleno Proković (33-krat), Belindo Radulović (28-krat) Alanom Hraniteljem (18-krat) in Bjanko Adžić Ursulov (desetkrat).

Še več o Branku Hojniku pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Branko Hojnik

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 1. 7. 2019
Nagrade in nagrajenci na portalu SiGledal
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 4. 2020
Ukrepi v podporo uprizoritvenim umetnostim v (in po) času epidemije
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 17. 4. 2020
Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Svetovalec