SSG Trst, 17. 2. 2010

Bolezen familije M

Kakor na Divjem zahodu so tudi v Italiji majhna naselja, ki so vzniknila ob pomembnih državnih cestah. Značilnost teh krajev je omejitev hitrosti na 50 km na uro na ravni cesti.
:
:

foto Radovan Čok

Zato se zdi, da sta glavna ekonomska vira takšnih krajev bar za tovornjakarje in bencinska črpalka, toda pozornejši pogled razkrije, da so tu, poleg omenjenih virov, še poljedelstvo in živinoreja. V enega takšnih krajev je postavljena tudi naša zgodba.

Tako piše mlad italijanski dramatik Fausto Paravidino v uvodni besedi k dramskemu tekstu Bolezen Familije M. Italijanska provinca bo ponovno snov prodorne analize prefinjenega opazovalca tragikomične pustote vsakdana, ki ga Slovensko stalno gledališče  že drugič obravnava po uprizoritvi predstave Tihobitje v jarku, tokrat v soprodukciji z Gledališčem Koper.

Za igro Bolezen familje M (2000) je avtor prejel nagrado Candoni Arta Terme z obrazložitvijo, da v njej sledi svojemu »nagnjenju k suhemu in stvarnemu jeziku, v katerem se hitre replike, ki druga drugi grizejo rep, lovijo podobno kot v angleškem gledališču ali v fimskih scenarijih« (Franco Quadri). Besedilo je bilo že prevedeno v angleški, nemški, francoski in romunski jezik, v italijanščini pa so ga prvič uprizorili novembra 2009 na odru Stalnega gledališča v Bolzanu.

Bolezen familje M je umeščena v gluho italijansko provinco, kjer prebivalci ne zmorejo uresničiti in osmisliti svojih želja, hotenj in čustvovanj, so obsojeni na bivanje, v katerem je edini stik s svetom televizija, telefon in bližnja avtocesta. Igra tematizira razpad družine in odraža stanje družbe, ki jo določata odsotnost vsakršnega smisla in skorajda »nalezljiva« otopelost. Čeprav so protagonisti ujeti v brezizhodno osamljenost, jih Paravidino premišjeno postavlja v nenavadne, absurdno smešne »simetrične« situacije in tako atmosfero vseprisotnega občutka praznine uravnoteži s prepoznavanjem tragikomičnosti čudaštev družinskih članov.

Predstavo režira Miha Golob, ki je v SSG Trst že podpisal produkcijo Maraton v New Yorku Edoarda Erbe in Tolstojevo Kreutzerjevo sonato. Predstava Bolezen familije M je debitirala januarja v koprskem gledališču in bo zdaj zaživela tudi na tržaškem odru kot sestavni del osnovne abonmajske ponudbe. Tekst je prevedel Vladimir Jurc, ki nastopa v vlogi očeta Luigija. Zasedbo predstave sestavljajo še Patrizia Jurinčič, Barbara Vidovič, Primož Forte, Gregor Geč, Romeo Grebenšek in Maja Blagovič. Glasbo je podpisal Vasko Atanasovski, kostume pa Jelena Proković.

• Kdaj:  v petek, 19. Februarja 2010 ob 20.30 (premiera)
• Kje:  SSG Trst

SSG Trst, 25. 12. 2012
Voščilo SSG Trst
SSG Trst, 8. 5. 2010
Komedija s posvetilom