Slovensko mladinsko gledališče, 2. 2. 2010

Bobri

"Pravijo, da nekatera prijateljstva trajajo vse življenje. V mislih imamo predvsem prijateljstva, ki se že v otroštvu sklenejo med ljudmi in se nikoli ne razdrejo. Včasih pa otrokom pravi prijatelj že zelo zgodaj postane tudi umetnost." (Uršula Cetinski) - 2. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, Ljubljana, od 30. januarja do 8. februarja 2010.
:
:

Kratka zgodovina

Prvi festival Bobri se je dogajal konec januarja in v začetku februarja lani. Nastal je na pobudo Mestne občine Ljubljana, njegov pokrovitelj pa je župan Zoran Janković.

Izvršni producent prvega in drugega festivala je Slovensko mladinsko gledališče (SMG).

Prve Bobre je pripravilo šestnajst javnih in zasebnih zavodov, društev in skupin, ki se ukvarjajo s produkcijo profesionalnih predstav in drugih prireditev za otroke in mladino.

Ker so Bobri festival kulturno-umetnostne vzgoje, večji del prireditev spremljajo delavnice, na katerih se otroci in mladi podrobneje seznanijo z ustvarjanjem umetnosti.

"Otroštvo je obdobje, ki večini ostane v lepem spominu. To je čas, ko sledimo svojim sanjam, ko lebdimo na krilih domišljije in se začrtuje naša življenjska pot. Dragi otroci, vaša naloga je, da se imate lepo. Naloga odraslih pa je, da vam omogočimo, da ste v tem obdobju deležni pravih vzpodbud in varnega odraščanja. Na vseh področjih. In ravno tukaj vidim pomembno vlogo festivala Bobri." 

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana  

Primerjava med lanskoletnimi in letošnjimi Bobri

Bobre 2010 je pripravilo 34 zavodov, društev in skupin.

Lanskoletne Bobre je obiskalo približno 7.600 obiskovalcev, od tega približno 3.000 v okviru organiziranega obiska ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol. Festival je naletel na presenetljivo navdušen odziv otrok, mladih ter njihovih staršev, izkazalo se je celo, da dopoldanskih prireditev ni bilo dovolj in da jih niso mogle obiskati vse šole, ki so to želele. Zato smo Bobre 2010 vsebinsko razširili.

Za uprizoritvene umetnosti je letos na voljo 64 odrskih dogodkov (lani 27), gledaliških (dramsko, lutkovno, gibalno gledališče itd.) in glasbenih. Uprizoritveni program letošnjih Bobrov sestavlja 36 različnih odrskih dogodkov, 32 novih in štirje, ki smo si jih ogledali tudi lani, vendar jih ponavljamo zaradi velikega zanimanja občinstva. V večini primerov se predstave ponovijo dvakrat, in sicer dopoldan in popoldan.

Na Bobrih 2010 je za obisk uprizoritvenih umetnosti na voljo 10.740 vstopnic. Da bi prikazali čim širšo paleto različnih gledaliških izrazov pri profesionalni produkciji gledališča za otroke in mlade, izbira predstav poteka brez selektorja, »odprto«, kot medsebojni dogovor zavodov, društev in skupin, ki se ukvarjajo z umetnostjo za otroke in mlade ter kulturno vzgojo v Ljubljani.

V okviru festivala Bobri 2010 je Kinodvor pripravil 9 projekcij filmov, za katere je na voljo 1.620 vstopnic.

Novost Bobrov 2010 so tudi posebne delavnice, ki bodo v različnih muzejih in galerijah v Ljubljani (Narodni muzej Slovenije, Slovenski šolski muzej, Arhitekturni muzej Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, Slovensko mladinsko gledališče, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Mednarodni grafični likovni center, Narodna galerija). Na posebnih delavnicah bo lahko ustvarjalo 381 otrok.

Bobri 2010 lahko v okviru uprizoritvenih umetnosti, filmskega programa in posebnih delavnic sprejmejo 12.741 obiskovalcev.

Od 12. januarja 2010 so vse vstopnice na voljo v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5, za delavnice pa se je treba prijaviti pri izvajalcih.

 

Bobri

SMG, 13. 1. 2016
V Ljubljano prihajajo Bobri
Slovensko mladinsko gledališče, 8. 12. 2009
Nagrajena Eda – zgodba bratov Rusjan
Slovensko mladinsko gledališče, 24. 12. 2020
Voščilo Slovenskega mladinskega gledališča
Slovensko mladinsko gledališče, 23. 12. 2022
Voščilo Slovenskega mladinskega gledališča