STA, 15. 8. 2012

Bejart Ballet že tretjič na Festivalu Ljubljana

Festival Ljubljana je tudi letos gostil svetovno znano baletno skupino Bejart Ballet iz Lozane. Švicarska skupina je 18. julija nastopila v Križankah z baletnim triptihom, ki ga sestavljajo Kantata 51, Sinkopa in Posvetitev pomladi. Spremljala sta jo Orkestra Slovenske filharmonije in Slovenske vojske pod taktirko dirigenta Luisa Gorelika.
:
:

Plesalci Bejart Balleta so se predstavili s koreografijama legendarnega ustanovitelja lozanske plesne skupine Mauricea Bejarta (1927-2007) za baleta Kantata 51 na glasbo Johanna Sebastiana Bacha ter Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega. Bejart je baletno skupino ustanovil leta 1987 in ji posvetil zadnji dve desetletji življenja.

Kot so zapisali v programski knjižici festivala, je Bejart krstno izvedbo baleta Posvetitev pomladi leta 1959 pospremil z besedami: "Naj bo ta balet hvalnica združitvi moškega in ženske globoko v njuni mesenosti, združbi neba in zemlje ter plesu življenja in smrti, ki so večni kot pomlad." Sedanji umetniški vodja skupine Gil Roman je na novinarski konferenci izrazil veselje, da bo klasično delo Stravinskega izvedeno v tako lepem okolju Križank.

Roman se kot koreograf podpisuje pod tretji balet iz triptiha Sinkopa. Predstavo, ki je bila premierno uprizorjena 18. decembra 2010 v Lozani, je pospremil z razmišljanjem: "Kje smo bili, ko nas ni bilo tu? V glasbi je to prenos poudarka. Govorimo o sinkopirani glasbi. V medicini je to ustavitev ali upočasnitev bitja srca, izguba zavesti za pet do deset sekund, med katero si naši možgani lahko izmislijo, predstavljajo ali ponovno vidijo karkoli. Spomini ali domišljija? Spomin ali ustvarjalnost?" Glasba je v tem delu modernejša, po naročilu jo je napisal avtor Citypercussion.

Gostovanje prinaša še drugo podobo Bejarta. Balet Kantata 51, krstna izvedba je bila leta 1966, povzema naslov po izbrani Bachovi glasbi in upošteva glasbeno in religiozno sporočilo partiture. "Bejart je sledil Bachovi partituri in želel izraziti veselje, ki se skriva v njej," je pojasnil Roman.

Po besedah argentinskega dirigenta Gorelika se redko zgodi tako globoka povezava med glasbo in gibanjem kot je ta pri Bejartu.

Bejart Ballet iz Lozane so v zadnjih letih redni gostje festivala. Lani so v Ljubljani gostovali s tremi baleti Kaj mi pripoveduje ljubezen na glasbo Gustava Mahlerja, Ognjeni ptič na glasbo Igorja Stravinskega in Bolero na glasbo Maurica Ravela.

Leta 2010 so gostovali z baletom Le Presbytere. Delo podnaslovljeno Balet za življenje je na glasbo skupine Queen in Wolfganga Amadeusa Mozarta prav tako zasnoval Bejart.

Festival Ljubljana, Bejart Ballet