STA, 26. 2. 2016

Baletniku Mojmirju Lasanu nagrada za življenjsko delo

Letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo, poimenovane po balerini Lydii Wisiakovi, je baletni umetnik Mojmir Lasan. Nagrado za posebne umetniške dosežke prejmeta Kenta Yamamoto in Yuya Omaki, nagrado za izjemne koreografske stvaritve pa Edward Clug.
:
:

Foto: freeimages

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) bo nagrade podelilo na današnjem baletnem koncertu v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Nagrade Lydie Wisiakove predstavljajo najvišje strokovno priznanje za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji.

Strokovna komisija se je odločila, da nagrado za življenjsko delo na področju baletne umetnosti letos prejme baletni umetnik Mojmir Lasan za njegov življenjski doprinos slovenski baletni umetnosti. "Mojmirja Lasana lahko brez vseh pomislekov štejemo za največjega in najkakovostnejšega slovenskega plesalca povojnega obdobja," je zapisala v obrazložitvi.

Lasan je ostal ves čas zvest ljubljanskemu ansamblu, gostoval pa je tudi po svetu. "Vsi gostujoči koreografi v Ljubljani so si ga želeli v svojih postavitvah in so mu namenjali najodgovornejše naloge, saj je s svojim znanjem pogosto dopolnjeval njihove koreografske zamisli. S svojim delom je bil zgled mlajšim kolegom, kot partner je bil zanesljiv spremljevalec svojih soplesalk, bil pa je tudi vedno nesebično pripravljen pomagati vsakemu članu baletnega ansambla. S svojim velikim znanjem in umetniško zrelostjo je pustil velik pečat v ljubljanskem baletnem ansamblu in s tem v slovenski baletni umetnosti," še piše v obrazložitvi.

Poleg nagrade za življenjsko delo DBUS vsako leto podeli še do tri nagrade Lydie Wisiakove za posebne umetniške dosežke v obdobju zadnjih dveh let. Letos je strokovna komisija odločila, da to odlikovanje prejmeta član Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Kenta Yamamoto in član Baleta SNG Maribor Yuya Omaki.

Kenta Yamamoto si je nagrado prislužil za umetniško premišljeni interpretaciji vlog Princa Siegfrida v baletu Labodje jezero v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana ter Don Joseja v baletu Carmen v produkciji DBUS.

Yuya Omaki bo nagrajen za interpretacijo vloge Dvornega norčka v baletu Labodje jezero v produkciji SNG Maribor.

V mariborski Balet gre letos tudi nagrada Pie in Pina Mlakarja za izjemne koreografske stvaritve v obdobju preteklih treh let. To bo namreč prejel umetniški vodja tega baleta Edward Clug za koreografijo sodobnega baleta Peer Gynt v produkciji SNG Maribor. Po navedbah strokovne komisije je s kreacijo Peera Gynta "ustvaril izjemno koreografsko delo ter z njim oplemenitil slovensko baletno umetnost".

DBUS, Nagrada Lydie Wisiakove, Mojmir Lasan