STA, 8. 3. 2010

Baletni večer v čast rojaku Milku Šparembleku

Mednarodno priznanega baletnega mojstra, koreografa, režiserja in dramaturga Milka Šparembleka so gostili na gala baletnem večeru na Prevaljah, v njegovem rojstnem kraju.

Milko Šparemblek se je rodil leta 1928 na Prevaljah. Šolal se je v Zagrebu, kjer je diplomiral iz primerjalne književnosti in končal srednjo baletno šolo klasičnega baleta pri Ani Roje in Oskarju Haramošu. Nato se je izpopolnjeval v Parizu in New Yorku.

Pozornosti ni namenjal le klasičnemu baletu, ampak se je posvetil tudi študiju sodobnih plesnih tehnik. Šparemblek je bil med drugim baletni mojster pri velikemu Mauriceu Bejartu, direktor baleta Metropolitanske opere v New Yorku, direktor Gulbenkian baleta v Lizboni, podobne funkcije je opravljal tudi v Lyonu in Zagrebu.

Šparemblek, ki živi v Zagrebu, je za svoje delo prejel številne nagrade. Med drugim je leta 1987 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2007 pa tudi strokovno nagrado "Pia in Pino Mlakar" Društva baletnih umetnikov Slovenije za vrhunski mednarodni koreografski opus in umetniško obogatitev slovenske baletne umetnosti.