STA, 28. 8. 2014

Balet Nevarna razmerja drevi v ljubljanskih Križankah

V Križankah bodo v okviru 62. Ljubljana festivala danes ob 20.30 uprizorili neobaročni balet Nevarna razmerja v režiji in koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića. Balet je nastal v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Ljubljana festivala ter Dubrovniških poletnih iger, na katerih so ga krstno uprizorili minuli teden.
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Nocojšnja uprizoritev v Plečnikovih Križankah bo slovenska premiera.

Neobaročni balet je nastal po motivih Nevarnih razmerij Choderlosa de Laclosa in Kvarteta Heinerja Müllerja. Laclosov roman je kritika aristokracije 18. stoletja, v katerem se avtor poigrava s področji intimnega in javnega, individualnega in družbenega ter se sprašuje o naravi ljubezni. Teme so z baletno kreacijo v iskanju povezave med umetnostjo in življenjem prenesene v sodobnost.

Avtorja Valentina Turcu, ki je prejemnica številnih mednarodnih nagrad, in Leo Mujić, prav tako priznan evropski baletni plesalec, sta koreografsko senzualno delo zasnovala na glasbeno podlago baročnih mojstrov Händla, Bacha, Vivaldija, Vitalija in drugih.

Plesalci Nevarnih razmerij so člani baletnega ansambla SNG Maribor, baletni solisti so Anton Bogov v vlogi Vicomteja de Valmonta, Jelena Lečić v vlogi Isabelle de Meteuil ter Catarina de Meneses kot madame de Tourvel. Kostumograf je Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić, svetlobo je oblikoval Aleksandar Čavlek.

Praizvedba 20. avgusta v Dubrovniku je požela navdušenje publike, kritiki pa so med drugim zapisali, "da so dobili novo čudo umetniške kreativnosti, moči in lepote" (Branimir Pofuk, Večernji list) ter "da so plesalci ustvarjali sugestivne trenutke, ki jih je publika spremljala z zadržanim dihom" (Sanja Dražić, Slobodna Dalmacija), so sporočili z ljubljanskega festivala.

SNG Maribor, Festival Ljubljana, Leo Mujić, Valentina Turcu