SNG Drama Ljubljana, 14. 10. 2010

Avtor Spiro Scimone v SNG Drama Ljubljana

Danes, 14. 10., ob 20.00 pride v Malo dramo na ponovitev svoje igre KUVERTA tudi avtor Spiro Scimone, ki se premiere ni mogel udeležiti zaradi igralskih obveznosti v Parizu.
:
:

Kuverta / foto Peter Uhan

Gre za v Evropi zelo uveljavljenega avtorja, ki je za svoje drame prejel že veliko nagrad. Po predstavi bo na voljo za krajše izjave - vljudno vas vabim, da si predstavo, če je še niste videli, ogledate jutri in obenem izkoristite priložnost za srečanje z avtorjem.

Potrditev rezervacije vstopnice najkasneje danes do 12.00.
__________________________________________________________
Spiro Scimone (1964)
Kuverta

Naslov izvirnika La busta
Prva slovenska uprizoritev

Prevajalec: Srečko Fišer
Režiser: Marko Sosič
Dramaturginja: Barbara Skubic
Scenograf: Peter Furlan
Kostumograf: Igor Pahor
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovalka giba: Rosana Hribar
Lektorica: Tatjana Stanič
Oblikovalec luči: Milan Podlogar
Asistentka lektorice: Tea Konte

Tajnik: Rok Vihar
Neki gospod: Alojz Svete
X: Matija Rozman
Kuhar: Jurij Zrnec

Spiro Scimone, rojen leta 1964 v Mesini na Siciliji je igralec in dramatik. Njegovo ustvarjanje je neločljivo povezano z gledališko skupino Scimone Sframeli, ki je leta 1994 tudi uprizorila Scimonejevo prvo delo Nunzio. Za dramo Nunzio tega istega leta Scimone prejme tudi nagrado IDI za najboljšega novega avtorja, leto pozneje pa nagrado IDI za dramatiko. Leta 2001 s Francescom Sframelijem po njem posnameta film Prijatelja, ki leta 2002 v Benetkah prejme zlatega leva. Leta 1997 napiše svoje drugo delo, Bar (Il bar), in prejme italijansko gledališko nagrado ubu za mladega avtorja. Dve leti pozneje Scimone napiše dramo Praznovanje in zanjo prejme nagrado Candoni Arta za novo dramatiko. Leta 2001 pariško gledališče Théâtre de la Cité internationale Scimoneja prvič predstavi občinstvu izven Italije, s Praznovanjem (La festa) pa postane znan po Evropi, saj so jo leta 2007 uprizorili v Comédie-Française in z njo zatem gostovali v državah, novih članicah Evropske unije (tudi v SNG Drama Ljubljana). Leta 2004 ponovno prejme nagrado ubu (za najboljše italijansko besedilo), in sicer za dramo Dvorišče (Il cortile). Leta 2006 napiše dramo Kuverta, njegovo zadnje delo pa so Palice (I pali), ki mu je leta 2009 ponovno prinesla nagrado ubu, tokrat za najboljše novo italijansko besedilo.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Spiro Scimone, SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, 7. 11. 2013
Zgodba o temeljnem slovenskem super junaku
SNG Drama Ljubljana, 7. 9. 2016
Okrogla miza o Goldonijevih Zaljubljencih