STA, 8. 7. 2023

Asta Vrečko s hrvaško kolegico Nino Obuljen Koržinek o uprizoritvenih umetnostih in sukcesiji

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v petek zvečer v Zagrebu srečala s hrvaško ministrico za kulturo Nino Obuljen Koržinek. Ministrici sta s predstavniki svojih delegacij govorili zlasti o uprizoritvenih umetnostih in področju filma, dotaknili pa sta se tudi odprtih nasledstvenih vprašanj bivše skupne države Jugoslavije.
:
:

Asta Vrečko / Foto: Daniel Novakovič, STA

Spregovoril sta o ponovni vzpostavitvi razstavnih prostorov nekdanje skupne države v Auschwitzu ter obnovi spominskega parka Kampor na Rabu, ki je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja iz leta 1953.

Letos mineva 30 let od arhitektove smrti, zato je vlada na pobudo ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Ravnikarjevo leto. Spominski park je nujno potreben obnove, saj nekaterim kamnitim delom in obelisku grozi, da se bodo porušili, so pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Na področju gledališča sta delegaciji izmenjali primere dobrih praks v primeru mreže gledališč, mreže za postprodukcijo in mobilnost ter institucionalizacijo in profesionalizacijo sodobnega plesa, pri filmu pa sta izpostavili koprodukcijsko sodelovanje med državama in koprodukcijski sklad, ki sta ga skupaj ustanovila Slovenski filmski center (SFC) in Hrvaški avdiovizualni center (HAVC).

Delegaciji sta izmenjali izkušnje pri spodbujanju domače filmske produkcije in vzpostavljanju novih finančnih virov, so še sporočili z ministrstva.

Zagreb, Asta Vrečko, Hrvaška, Ministrstvo za kulturo