STA, 21. 4. 2023

Asociacija ob 20-letnici z razpravo o učinkih kulture na zdravje

Društvo Asociacija, ki združuje nevladnike in samozaposlene v kulturi, svojo 20-letnico obeležuje z razpravo o učinkih, ki jih imata kultura in umetnost na zdravje in dobro počutje. V ospredje so postavili poročilo Culture4Health konzorcija organizacij, katerega del je tudi Asociacija. V večernem delu praznovanja je spregovorila umetnost.
:
:

Foto: Pixabay

Razpravo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije je uvedel državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, ki je poudaril, da se mu obdobje po epidemiji zdi pravi čas, da ustvarjalci, odločevalci in občinstvo skupaj razmišljajo o presečišču zdravja in umetnosti. Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz leta 2019 umetnost pozitivno vpliva na preprečevanje bolezni in vsesplošno zdravje ljudi, epidemija pa je po njegovih besedah jasno pokazala, kakšen bi bil svet brez tega.

Ker moramo vzpostaviti več mehanizmov za preprečevanje bolezni, je potrebno skrbeti tudi za dostopnost kulture in umetnosti v vsakdanjem življenju. Tega se po njegovih besedah na ministrstvu zavedajo, saj v prihajajočih spremembah nacionalnega programa za kulturo načrtujejo aktivno prispevanje kulture k zdravju in dobremu počutju prebivalcev. Zavedajo pa se tudi, da vse to izhaja iz primernih in stabilnih pogojev za delavce, je dodal Rusjan.

O tem, kako lahko umetnost in zdravje sodelujeta, je spregovoril nevrofiziolog Zvezdan Pirtošek. Med umetnostjo in znanostjo na področju medicine je bilo po njegovih besedah v zadnjih letih vzpostavljenih več mostov, kot zdravnik pa je poudaril, da umetnost ni le plod možganov, ampak jih lahko tudi preoblikuje. Kot dobre primere združevanja je omenil glasbo in določene nevrološke bolezni, kot sta epilepsija in demenca, pri katerih se je izkazalo, da lahko glasba pripomore bolnikom.

Poročilo Culture4Health, v katerem so zajeta priporočila za oblikovanje politik, je predstavila direktorica projektov in operacij evropske zagovorniške mreže Culture Action Europe Kornelia Kiss. Da ima kultura niz pozitivnih učinkov, po njenih besedah izhaja iz več študij, trenutni podatki o zdravstvenem stanju Evropejcev pa niso navdihujoči: več kot 85 milijonov prebivalcev trpi za težavami, povezanimi z duševnim zdravjem, raba antidepresivov se je v zadnjih 20 letih več kot podvojila, samomor je drugi vzrok smrtnosti med mladimi, zavedanje o preventivi na področju zdravja pa je na zelo nizki ravni.

Po njenem mnenju bi o spremembah politik morali skupaj razmišljati tako delujoči v kulturi in zdravstvu kot v sociali. Za projekte, ki že povezujejo kulturo, zdravje in dobro počutje, so vzpostavili tudi bazo podatkov, v kateri je več kot 770 projektov.

Nekateri projekti in iniciative, ki v praksi izkazujejo pozitivne učinke, so bili predstavljeni tekom programa ob obletnici, ki se je zvečer sklenil s slovesnostjo na Taboru, kamor je prišla tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Asociacija