STA, 2. 12. 2011

APT z Domom za igralce v režiji Matjaža Fariča

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v soboto, 3. decembra, prvič uprizorili predstavo Dom za igralce v režiji Matjaža Fariča. Predstava prikazuje svet oziroma državo, ki ne ceni kulture in je za nekoristne ter nepotrebne igralce dokončno poskrbela tako, da jih je doživljenjsko pozaprla v posebne domove, je povedal Farič.
:
:
Fotografije z vaje / foto Borut Peterlin
Fotografije z vaje / foto Borut Peterlin
Fotografije z vaje / foto Borut Peterlin

Po besedah plesalca, koreografa in režiserja Fariča je njeno 65-minutno dogajanje postavljeno v Slovenijo leta 2022. Gledališča so pozaprli, oblast je za gledališke poklice, ki ne prinašajo dobička, dostojno poskrbela. Za igralce je po vsej državi ustanovila tako imenovane Domove za igralce oziroma trajnostne ustanove, ki so v večji meri pripomogle k rešitvi socialnega vprašanja, kam z igralsko odvečno delovno silo, je pojasnil.

V enem takšnih zavodov so se tako znašli trije igralci, dve negovalki in medijska nadzornica. Skupaj sestavljajo uigrano skupino, ki dneve in noči preživlja na zaprtem oddelku doma. Medtem ko igralci svoje dneve zapolnjujejo tako, da preigravajo različne Shakespearove igre, pa jih negovalki oskrbujeta in se mestoma vključujeta v njihovo igro.

Za nadzor celotnega dogajanja je zadolžena medijska nadzornica, ki nadzira delo negovalk, sledi razpoloženju varovancev in o dogajanju v omenjenem zavodu obvešča nadrejene, je dodal režiser.

Na podlagi Shakespearovih besedil in besedil igralcev samih gre za arhetipske zgodbe, ki govorijo o preteklosti in hkrati sedanjosti ter prihodnosti. Neverjetno je, kako se te zgodbe prekrivajo z današnjim stanjem in usodnimi temami, ki krojijo življenje, je še povedal Farič.

Kot je menil igralec Brane Grubar, je v enem večeru igrati toliko odlomkov iz Shakespeara za igralca sijajna priložnost, pri postavitvi predstave pa se je ta razprla v nekaj po njegovem mnenju mnogo bolj problematičnega. Govori namreč o tem, kaj bo čez desetletje, ko naj ne bi bilo več umetnosti in ne več poti do duha.

Današnja družba je opisanemu stanju že sedaj, ko gradi svojo srečo ter svoje veselje do življenja s predmeti in denarjem, zelo blizu, je opomnil. Do tega, kaj se dogaja v duhu ljudi, pa preprosto zato, ker so ti nanj pozabili, ne pride, je povzel Grubar.

V predstavi poleg Grubarja nastopajo Niko Goršič, Tomaž Gubenšek, Jana Menger in Kaja Janjić, moderatorka je Nada Vodušek. Zvočna podlaga je delo režiserja Fariča, dramaturginja je Andreja Kopač, scenografijo je prispeval Tomaž Štrucl, kostume pa Sanja Grcić. Video je oblikoval Gašper Brezovar.

APT, Matjaž Farič